COVID-19: чи стануть травневі свята новим випробуванням для України

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Дмитро Купираполітолог

МОЗ закликало українців залишатися вдома на травневі свята й дотримуватися карантину. «Я прошу вас залишатися вдома на травневі свята, я прошу вас дотримуватися карантину. Я дуже хочу, щоб вранці, коли я зачитую статистику, щоб у нас було 0 хворих і 0 померлих. Заради цього закликаю вас залишатися вдома», – заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Золотарьов припустив, що, можливо, в парках і біля меморіалів будуть збиратися окремі групи, але в цілому травневі не несуть великої загрози. Політичний аналітик Дмитро Купира зауважив, що спроби порушити карантинні норми будуть, але держава зможе впоратися з провокаціями.

Володимир Золотарьов зазначив, що травневі вихідні не несуть особливої загрози за кількома причинами. Зокрема, погодні умови не сприяють вірусу, а групи, які готуються до 8-9 травня, не настільки великі.

«Будуть окремі групи. Вони ж всі – клієнти Печерської лаври. Це, можливо, стосується тільки їх. Масового скупчення, найімовірніше, не буде», – припустив експерт.

Політолог підкреслив, що ситуація з Великоднем була небезпечною, тому що парафіяни перебували в натовпі вночі.

«Під впливом сонячних променів і тепла вірус не виживає, тому, навіть якщо група людей буде в парку на свіжому повітрі та в сонячну погоду, ризики вже менші», – сказав Золотарьов.

Алгоритм дій при зараженні коронавірусом: два можливих сценаріїМи розбирались, чи треба їхати до лікарні, де брати тести, хто підтвердить або спростує діагноз, як лікуватися вдома та в якому разі викликати швидку допомогу.

На його думку, зростання захворюваності в Україні пов'язане з проведенням більшої кількості тестів. Зараз погода сприяє тому, щоб поширення вірусу йшло на спад. Крім того, вже встановлюється певний імунітет, при якому такі віруси стають безсилими, додав експерт.

«Травневі свята не несуть такої загрози, як Великдень. Багато людей у приміщенні, яке не провітрюється, як слід, куди не потрапляє сонце достатньою мірою – це найгірше, що можна вигадати, напевно. На травневі такого не буде», – прокоментував Володимир Золотарьов.

Політичний аналітик Дмитро Купира також звернув увагу на те, що на Великдень було багато порушень. Однак, на думку експерта, потенціал політичних груп, які захочуть влаштувати провокації 9 травня, набагато нижчий, ніж релігійний потенціал.

«До того ж досвід правоохоронців після Вербної неділі й Великодня набагато вищий, щоб протидіяти ситуації та убезпечити людей. Не йдеться про те, щоб заборонити провести мирне зібрання, якщо у складі групи щонайбільше 10 осіб. На це в них є права, але не допустити поширення інфекції та зберегти життя, здоров'я нації – робота уряду, з якою готові впоратися», – резюмував політичний аналітик Дмитро Купира.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: