Світ озброюється і Україна – теж: скільки країни світу витрачають на зброю

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Стокгольмський інститут дослідження проблем світу (SIPRI) випустив чергове дослідження, в якому зафіксовано зростання військових світових витрат. Лідером є США, далі йдуть Китай і Індія. Україна також підвищила свої військові витрати і торік за цим параметром згідно з рейтингом SIPRI перемістилася з 41-го на 35-те місце. Більшу частину грошей наша країна витрачає на підтримку діяльності Збройних сил, а не на їх розвиток.

Стокгольмський інститут дослідження проблем світу є однією з найавторитетніших організацій, які досліджують питання контролю над озброєннями і військовими витратами в усьому світі. 27 квітня SIPRI опублікувала черговий звіт на цю тему, що відображає ситуацію за 2019 рік. У звіті наголошується, що з 2010 року світові військові витрати зросли на 7,2%. Зокрема, у минулому році порівняно з 2018 роком вони зросли на 3,6%.

Чемпіоном в оборонній галузі є Китай, який за останні 10 років збільшив військові витрати на 85%. Причому тільки у 2019 році порівняно з позаминулим роком витрати Китаю на озброєння зросли на 5,1%. У перерахунку на абсолютні цифри, за даними SIPRI, Піднебесна в 2019 році витратила на свою оборону $261 млрд.

Незважаючи на те, що Китай озброюється швидше за всіх, світовим лідером за витратами є США. У 2019 році американці виділили на сектор оборони $732 млрд. При цьому США якраз намагаються менше витрачати на зброю, зменшивши порівняно з 2018 роком оборонний бюджет на 15%. Відзначимо, що США і Китай посідають перше й друге місце за рівнем військових витрат у світі.

Третє місце SIPRI віддав Індії. Військові витрати Делі в 2019 році становили $71 млрд. На четвертому місці – Росія: $65,1 млрд. На п'ятому місці – Саудівська Аравія, яка скоротила військовий бюджет порівняно з позаминулим роком на 16%.

Слідом за топ-5 слідують Франція, Німеччина, Велика Британія і Південна Корея.

За даними SIPRI, російський військовий бюджет неухильно зростає. Зокрема, з 2010 року цей приріст становив близько 30%, а у 2019 році – 4,5%. При цьому Москва є лідером за військовими витратами серед країн Східної Європи – її частка в нашому регіоні становить 88%. Основні витрати США лежать в області модернізації озброєнь. При цьому, незважаючи на скорочення бюджетних витрат, чисельність американської армії збільшилася на 16 тисяч осіб. На думку фахівців SIPRI, такі процеси свідчать про відновлення суперництва між супердержавами.

ЗСУ взяли на озброєння новий бронеавтомобіль – відеоГоловним озброєнням Козак-2М1 є 12,7 мм крупнокаліберний кулемет НСВ, який встановлений в захищеній турелі.

Збільшила свої військові витрати й Україна. Зростання в минулому році порівняно з 2018 роком становило 9,3%, що дозволило нашій країні за цим показником піднятися з 41-го на 35-те місце серед держав світу. Головною причиною збільшення військових витрат, безумовно, є російська анексія Криму, конфлікт на Донбасі, а також загроза подальшої агресії з боку РФ.

Динаміку наших витрат передусім на потреби Збройних сил можна простежити за показниками Державних бюджетів України на 2018-2019 роки. Зокрема, у 2018 році загальний бюджет Міністерства оборони становив 86,5 млрд грн. А в 2019 році – вже 103 млрд. Таке збільшення обумовлене передусім підвищенням витрат на статті, пов'язані зі споживанням: 60 млрд грн у 2018 році проти 76 млрд у 2019 році.

При цьому витрати на статті, пов'язані із закупівлею, модернізацією та ремонтом військової техніки, тобто якісним розвитком армії, зросли у 2018-2019 роках дуже незначно – з 15 до 16 млрд грн.

Варто відзначити, що в 2014 році, до початку російської військової агресії, весь бюджет Міноборони становив 15 млрд грн. Це в 10 разів менше, ніж на ці ж цілі було виділено в поточному 2020 році. На цій підставі можна констатувати, що Україна за останні 6 років дуже серйозно збільшила свої військові витрати та істотно підвищила увагу до потреб Збройних сил. Але якісного стрибка не відбулося – більшість заходів носили відновлювальний характер, покликаний усунути шкоду, завдану попередніми роками скорочень та оптимізації.

У майбутньому звіті SIPRI за 2020 рік, який вийде в 2021 році, напевно, також буде відображений факт збільшення військових витрат України. Військовий бюджет 2020 року найбільше торішнього приблизно на 15 млрд грн, а витрати на закупівлю, ремонт і модернізацію військової техніки збільшені на 6 мільярдів. Але чи отримаємо ми, нарешті, якісне посилення в результаті подальшої реалізації вітчизняних ракетних програм – покаже час.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: