План виходу з карантину: у чому ризик і чи понесе хтось відповідальність у разі провалу

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Представивши план виходу України з карантину, Кабінет міністрів просто заповнив паузу й відреагував на запити суспільства. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив політолог Володимир Цибулько.

Експерт підкреслив, що тривалий карантин доб'є економіку, що дуже небезпечно для всіх – країни, суспільства, влади. Мабуть, розуміючи всі ризики, влада почала шукати всілякі шляхи, щоб послабити й відпустити ситуацію.

На його думку, представлений план виходу з карантину – реакція влади на настрої та запити в суспільстві.

«Уряд не може тримати країну на паузі без якогось плану. Хоча єдина користь від цього плану – надання українцям якогось тимчасового люфту, який спадає на думку. Українці можуть хоча б почати будувати якісь плани, це важливо», – прокоментував Цибулько.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

Оцінюючи представлений урядом план, експерт висловив кілька зауважень. Зокрема, політолог зазначив, що на першому етапі, щоб активізувати економічну діяльність, доречно було б дозволити працювати не тільки бібліотекам і музеям, а мережевим кафе й фаст-фудам, які використовують одноразовий посуд і мають вуличні майданчики.

Політичний експерт звернув увагу на те, що навіть під час карантину деякі будівельні центри знайшли прийнятну для роботи форму й не завдали шкоди. Тому немає нічого поганого в тому, щоб працювали деякі заклади громадського харчування, зазначив він.

Володимир Цибулько також зауважив, що тільки на третьому етапі планується відкривати метро. Однак, на його думку, з відновленням роботи транспорту затягувати точно не варто, якщо буде позитивна епідеміологічна динаміка.

«Люди за час карантину вже навчені захищатися. Кожен розуміє, що випасти в такий складний економічний період – удар по сімейному бюджету та особистій перспективі. Люди вже самі перестраховуються і, напевно, будуть ставитися до поїздок дуже обережно. Тим більше, якщо спочатку для роботи метро запровадять якийсь особливий режим», – припустив Цибулько.

За його словами, якщо до виходу з карантину підходити непродумано, то є ризик того, що план уряду просто виявиться провальним, може, наприклад, виникнути повторний рецидив. У такому разі відповідальність буде нести уряд і особисто президент України, уточнив політолог.

З іншого боку, експерт висловив сумніви, що хтось понесе кримінальну відповідальність. Він навів приклад про поведінку Московського патріархату в Україні та святкування Великодня.

«Крім того, що почалося масове захворювання, Почаївська Лавра стала об'єктом ще й міжнародного скандалу. Перші хворі до Молдови приїхали саме з Лаври. У цій ситуації ніхто навіть не оштрафований, хоча потрібно було б безпосередньо притягати до кримінальної відповідальності», – підсумував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра, стартова точка реалізації плану виходу з карантину може наступити 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: