ТСК із питань розтрат бюджету: чи матиме робота результати, крім політичних?

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Під час позачергового засідання в п'ятницю, 24 квітня, Верховна рада створила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих корупційних дій посадових осіб, які призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету. «Слово і діло» поцікавилося в політолога Валентина Гладких, чи буде ефективною робота ТСК.

«Тимчасова слідча комісія Верховної ради Україна здійснює свою діяльність відповідно до регламенту Верховної ради України. У свої діяльності ТСК не можуть підмінювати роботу відповідних органів, які здійснюють досудове розслідування, тому вони мають дещо обмежений інструмент і це, імовірно, інструмент політичний», – сказав Гладких.

Зеленський схвалив зміни до бюджету через коронавірусПрезидент Володимир Зеленський підписав зміни до держбюджету на 2020 рік щодо фінансування боротьби з поширенням коронавірусу.

Експерт зауважив, що конкретні факти зловживань мають розслідувати компетентні органи. Гладких нагадав, що за весь час незалежності України тимчасові слідчі комісії, створені у Верховній раді, не показали результатів своєї роботи, а їхня робота завершувалася гучними політичними заявами.

«Тому значно ефективніше було б, якби парламент виконував контрольну функцію, а два останні скликання парламент від цього самоусунувся. І для більш ефективної роботи треба до компетентних органів», – сказав Валентин Гладких.

Експерт зазначив, що робота комісії матиме більш політичні наслідки.

«Якщо буде встановлено, що недовиконання надходжень до державного бюджету сталося через чиїсь неправильні дії, то постає питання, чи мають такі дії склад злочини. Але тоді цим мають займатися правоохоронні органи відповідно до своїх компетенцій. Я, чесно кажучи, не вірю, що це матиме правові наслідки, політичні – відповідно і це стане черговим раундом взаємних обвинувачень», – підсумував політолог.

Передбачається, що ТСК є повноважною в кількості 13 членів комісії, обраних до її складу за пропозиціями депутатських фракцій і груп.

Нагадаємо, Рада розблокувала підписання змін до регламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: