МВС просить парламент ухвалити закон про сурогатне материнство

Читать на русском
В Україні фіксують випадки продажу новонароджених дітей за кордон, оскільки на законодавчому рівні все ще не врегульоване питання сурогатного материнства.

Верховна рада повинна законодавчо врегулювати питання сурогатного материнства, щоб уникнути нових випадків продажу дітей за кордон.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає пресслужба МВС.

Україна залишила групу країн, де процвітає торгівля людьмиУкраїна в 2017 році вийшла з групи країн, в яких процвітає торгівля людьми, зробивши для досягнення цієї мети значні зусилля.

Він розповів, що днями співробітники відділу з питань боротьби з торгівлею людьми спільно з управлінням карного розшуку столичного главку і слідчими Печерського управління поліції викрили угруповання, яке під прикриттям програми сурогатного материнства продавали новонароджених дітей за кордон.

Як зазначив Геращенко, така схема стала можливою, тому, що в Україні повноцінно не врегульоване питання сурогатного материнства.

«Воно прямо не заборонено законом, і тому все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюється самими його сторонами. Навіть нотаріального посвідчення такого договору не вимагається. Однак продаж новонародженої дитини - це повний склад злочину, передбачений статтею 149 Кримінального кодексу «торгівля людьми», - сказав Геращенко.

У МВС вважають, що Рада повинна прояснити механізм у даній галузі.

«Потрібно визначити - ми дозволяємо сурогатне материнство тільки для громадян України? Або дозволяємо українським жінкам продавати виношених ними в своїй утробі дітей за кордон? Якщо ні, тоді потрібно заборонити в принципі сурогатне материнство, передбачивши пряму відповідальність за таке діяння», - підсумував Геращенко.

Нагадаємо, Кабмін посилив відповідальність за втягнення дітей у злочини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: