Новий пік коронавірусу: чи несуть для України загрозу травневі свята

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Україна в цілому не хворіє на «побєдобєсіє». Малоймовірно, що на травневі свята біля меморіалів буде велике скупчення людей. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив політичний аналітик Дмитро Купира.

Аналітик вказав на те, що постанова Кабміну зобов'язує не збиратися в групи понад 10 людей, бути в масках, дотримуватися дистанції та не ходити до парків, скверів, де часто розташовані меморіали.

Експерт припустив, що спроби порушити карантинні норми будуть.

«Безумовно, є окремі групи, які спробують якось дестабілізувати ситуацію, вони підживлюються цією енергією. Однак, судячи з усього, держава зможе все-таки знайти способи, як пояснити цим групам, що зараз не час для подібних провокацій», – пояснив Купира.

За його словами, очікувати масового скупчення на 8 або 9 травня не варто. Для більшої частини свідомих українців це все-таки не свято, а день пам'яті. Крім того, є розуміння того, що Україна не стала незалежною державою. Після капітуляції гітлерівської Німеччини українці залишилися під радянською окупацією.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

Аналітик звернув увагу на те, що на Великдень було багато порушень. Однак, на думку експерта, потенціал політичних груп, які захочуть влаштувати провокації 9 травня, набагато нижчий, ніж релігійний потенціал.

«До того ж досвід правоохоронців після Вербної неділі й Великодня набагато вищий, щоб протидіяти ситуації та убезпечити людей. Не йдеться про те, щоб заборонити провести мирне зібрання, якщо у складі групи щонайбільше 10 осіб. На це в них є права, але не допустити поширення інфекції і зберегти життя, здоров'я нації – робота уряду, з якою готові впоратися», – резюмував політичний аналітик Дмитро Купира.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що травневі свята стануть наступним викликом, який може позначитися на поширенні коронавірусу в Україні.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: