Коронакриза. На світ чекає нова Велика депресія?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Для світової економіки втрати, спричинені вірусом Covid-19, можуть бути більш серйозними, ніж навіть за часів Великої депресії. Україна на тлі глобальної ситуації, яка склалася, може стати ще біднішою. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Фахівець припустив, що економічна криза, яка очікується внаслідок пандемії, охопить весь світ, і, можливо, буде більш серйозною, ніж за часів Великої депресії.

Він уточнив, що криза, яка була за часів Великої депресії, торкнулася тільки окремих країн світу, але не всього світу. Експерт спрогнозував, що на світ чекають великі економічні потрясіння.

«Найімовірніше, Всесвітня організація торгівлі просто припинить існування. Країни будуть ухвалювати рішення самостійно, враховуючи лише свої інтереси. Кожен сам за себе. Світові правила торгівлі, ймовірно, будуть переглянуті. Світ на порозі жорсткого протекціонізму, щоб вижити самостійно. Це певною мірою правильно. Коли в країні голодують люди, потрібно хоча б забезпечити їх мінімумом», – наглосив Ілля Несходовський.

Як кредити МВФ впливають на економіку УкраїниУкраїна домовляється з МВФ про нову програму допомоги. Пропонуємо подивитися, як отримання коштів від МВФ впливало на нашу економіку.

На його думку, серед країн, які на середньому рівні свого розвитку, буде багато противників такої політики, багатьом не сподобається, що, наприклад, США захочуть надрукувати гроші, а за них розрахується хтось інший. Це ж стосується і Євросоюзу, уточнив він.

«Може трапитися, що багаті країни стануть ще багатшими, а бідні зовсім зубожіють. Україна належить до бідних держав. У нас виходу з ситуації немає. Нас просто заженуть у борги», – зауважив експерт.

Економіст також звернув увагу на прогноз Міжнародного валютного фонду (МВФ) про падіння ВВП України в 2020 році на 7,7%, який, на його думку, більш реалістичний, ніж розрахунки уряду про падіння на 3,9%. Він уточнив також, що, за даними Фонду, падіння економіки України буде в 2,5 рази більше, ніж у середньому у світі.

«Кабмін намагається обдурити сам себе. Економічний прогноз Кабміну занадто оптимістичний. Судячи з усього, спочатку взагалі розраховували, що економіка не падатиме. Уряд вживає карантинних заходів, які зупиняють економіку, а потім дивується наслідкам», – поділився враженням Несходовський.

Зокрема, він позначив, що «Укрзалізниця» в стані простою півтора місяця.

«Збитки навіть уявити складно. Де взяти кошти, щоб банально розрахуватися з працівниками? Зупиняються виробництва. Падіння споживчого попиту просто колосальне. Україна – на межі. Якщо були претензії до попереднього уряду, то до цього їх ще більше», – прокоментував економічну ситуацію Ілля Несходовський.

Відзначимо, директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що МВФ прогнозує спад світової економіки в 2020 році та найгірші економічних наслідків від часів Великої депресії.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік – дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: