Чи можуть продовжити карантин до літа, і хто постраждає найбільше?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Продовження карантину в Україні до 11 травня цілком обґрунтовано, особливо якщо врахувати, скільки людей побували в храмах на Великдень і порушили карантинний режим. Унаслідок таких дій є величезний ризик сплеску коронавірусу. На цьому в коментарі «Слово і діло» наголосив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко.

Експерт припустив, що якби громадяни були більш дисциплінованими, то можна було б, напевно, пом'якшувати карантинний режим.

Однак він переконаний, що наразі кардинально пом'якшувати або тим більше знімати обмеження передчасно. До того ж експерт не виключив, що карантин можуть продовжити до літа, якщо буде пік захворюваності на початку травня.

«Якщо буде сплеск на початку травня і з цим піком не зможуть впоратися лікарі, не виключено, що карантин можуть продовжити до літа», – припустив Михайло Дяденко.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

На його думку, на розвиток епідеміологічної ситуації і, отже, продовження карантину до літа також впливатиме те, чим обернеться масовий похід людей до церкви на Великдень і як українці поведуть себе на травневі свята.

«Хочеться сподіватися, що хоча б на 1 і 9 травня не влаштують ніяких гулянь. Це може бути досить небезпечно», – підкреслив Дяденко.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків при цьому додав, що навіть у разі продовження карантину до літа влада повинна проаналізувати карантинні заходи, зрозуміти, наскільки деякі з них обґрунтовані. Наприклад, проїзд у метро можна організувати, встановивши особливий пропускний режим пасажирів, щоб хоч якось пожвавити ділову активність, зауважив політолог.

Дяденко вказав, що через карантинний режим дуже страждає малий та середній бізнес і в разі продовження підприємці понесуть найбільші збитки.

«Торгівля саме не продуктовими, а промисловими товарами, звісно, дуже постраждала. Ресторанно-готельний бізнес, туристична галузь, виробники одягу й взуття зазнають колосальних збитків. Також фактично без засобів до існування залишилися люди у ФОПах, які працювали на ринках. При цьому багато хто з них змушений платити оренду за торговельні точки. Геть не всі власники нерухомості пішли на зустріч торговцям через ситуацію, яка склалася в країні», – прокоментував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, уряд 22 квітня продовжив карантин до 11 травня, оскільки пік захворюваності коронавірусу очікується на початку наступного місяця.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусу – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: