Обвал цін на нафту: чи будуть серйозні наслідки для РФ?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

ОПЕК провела телеконференцію міністрів у вівторок, 21 квітня, щоб обговорити ситуацію на ринку нафти. Зокрема, обвал цін на нафту до історичного мінімуму. «Слово і діло» звернулося по коментар до незалежного експерта у сфері енергетики Валентина Землянського. Експерт розповів, що криза в галузі назрівала ще задовго до епідемії COVID-19.

«Це критично для будь-якої нафтовидобувної країни. Розвалиться від цього Росія? Ні, не розвалиться. У них створили стабілізаційний фонд, гроші будуть пущені, але ціни на нафту нижче, ніж ті, які закладені в бюджет РФ – 25 доларів США за барель, а закладено 42 долари. Ця різниця буде компенсуватися коштом грошей стабілізаційного фонду. Тому в РФ будуть збитки, безумовно, але вони вже заявляли, як покриватимуть ці збитки й шляхом яких коштів. Вони передбачали цю історію, особливо після ситуації 6 березня, коли вперше зірвалася зустріч ОПЕК+ і не було досягнуто домовленостей щодо скорочення нафтовидобутку. Тож всі готувалися до такої ситуації», – прокоментував Землянський.

«Ідеальний шторм»: як епідемія COVID-19 прискорила обвал цін на нафтуКриза навколо глобальної нафтової галузі почалася задовго до епідемії, й поширення коронавірусу її прискорило.

Він зазначив, що епідемія прискорила кризу, але не є його причиною.

«Переговори закінчені, домовленостей досягнуто, сторони дійшли згоди, угода починає діяти з травня. Тобто у травні має розпочатися схрещення обсягів нафтовидобутку. Якщо сторони будуть дотримуватися взятих на себе зобов'язань, ситуація стабілізуватиметься», – сказав Валентин Землянський.

Він також уточнив, що ситуація залежатиме від ситуації зі світовою економікою.

Нагадаємо, 20 квітня ціна нафти американської марки WTI з постачанням у травні вперше в історії впала до від'ємних значень – до мінус 40 доларів за барель. За падінням травневих ф'ючерсів WTI пішов обвал червневих за цими двома марками.

Раніше країни ОПЕК+ досягли остаточної угоди про скорочення видобутку нафти майже на 10 млн барелів на добу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: