Коронавірус в армії: чи готова військова медицина до епідемії COVID-19

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

У Збройних силах України зростає кількість заражень коронавірусом, наразі в армії вже нараховується 32 інфікованих. «Слово і діло» звернулося по коментар до політичного експерта Олега Лісного про те, чи готова військова медицина протистояти поширенню коронавірусу в подальшому та чи створює це реальні загрози для Збройних сил України.

«В армії медичні частини закритого типу і там є ризик того, що хвороба може швидко поширюватися, але якщо дотримуватися всіх вимог, то ця закритість буде гарантувати здоров’я військовим. Тому позитивним моментом є те, що перекриті КПВВ (у зоні ООС – ред.) і соціальних контактів військових із цивільними людьми значно поменшало. Знову ж таки, там були обмеження, запроваджені ще до карантину, тому цивільним людям був обмежений доступ. Зараз це позитивно. Зараз цей момент грає на користь і локалізувати цю проблему зараз простіше, якщо підходити жорстко й чітко», – пояснив Лісний.

Генштаб переніс військові навчання через пандеміюЗСУ вирішили відкласти на невизначений термін міжнародні військові навчання в зв'язку в пандемією коронавірусу.

Військовий експерт зауважив, що ризик зараження може стосуватися людей, які займаються обслуговуванням персоналу та контактують із більшою кількістю людей.

«У цілому ситуація не критична. Наразі ми не можемо сказати, що медична система повністю готова, тому що бачимо, що в певний період вона фінансувалася за надлишковим принципом. Але в армії була інша ситуація, оскільки коли почалася війна, то рівень наших лікарів значно підвищився, і зараз медицина у військовому сегменті перебуває в найкращому стані й завдяки збільшенню державного фінансування, і завдяки допомозі волонтерів», – пояснив Олег Лісний.

Нагадаємо, наразі на ізоляції через підозру на коронавірус перебувають 300 військових. У 46 з них термін ізоляції закінчиться в найближчі три дні. Ще два українських військовослужбовці померли внаслідок COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: