Чи готова Україна до спалаху коронавірусу?

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі
Дмитро Купираполітолог

У МОЗ попередили, що приблизно за п'ять-десять днів в Україні буде новий спалах зараження коронавірусу. Він пов'язаний із тим, що 130 тисяч українців відвідали храми на Великдень. Подібна динаміка була після того, як тисячі пішли на богослужіння у Вербну неділю, 12 квітня. У коментарі «Слово і діло» генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич пояснив, що Україні потрібно максимально намагатися уникнути спалаху коронавірусу та пікового навантаження на систему охорони здоров'я, оскільки є великі ризики не впоратися з ситуацією. Політичний аналітик Дмитро Купира налаштований більш оптимістично й позитивно оцінив боротьбу з короновірусом в Україні. Він вказав, що навіть такі країни-гіганти, як Китай та США, не були готові до спалаху, але все одно змогли знайти всілякі шляхи для того, щоб впоратися й вижити. На його думку, зараз уряд намагається більш-менш адекватно реагувати на виклики.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич припустив, що при збереженні та дотриманні нинішніх карантинних заходів піку епідемії в Україні можна було б, напевно, уникнути.

Фахівець упевнений, що Україні краще намагатися робити все для того, щоб піка не було. У розвинених країнах система охорони здоров'я не витримує, ситуація в Україні ще складніше, вказав він.

Олексій Бабич уточнив, що в разі епідемії медичних фахівців в Україні достатньо, є хороші лікарі, а звільнення в галузі, хоч і відбуваються, але нечасто.

«Що робити після звільнення? Потрібно ж якось жити. Тож чекати масових звільнень медичних працівників, напевно, не варто. Основна проблема навіть не в цьому, підготувати фахівців можна», – зазначив Бабич.

Він роз'яснив, що головна проблема в тому, що в Україні може не вистачити апаратів штучної вентиляції легенів і кисневих магістралей.

«Навіть якщо з апаратами розв'язати питання, то кисень до них підвести – проблема. Підготувати фахівців, які вміють з цим працювати, можна», – констатував він.

Політичний аналітик Дмитро Купиря зауважив, що Україна, як і всі інші країни світу, не була готова до пандемії, але заходи, які почала запроваджувати держава, досить адекватні, враховуючи наші економічні й ресурсні можливості. Аналітик припустив, що Україна зможе впоратися з ситуацією в разі спалаху коронавірусу.

«Те, що нам доведеться зіткнутися з певним сплеском, однозначно. Ми бачимо це в сусідніх європейських країнах. І потрібно зосередитися на цьому зараз», – констатував Купира.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

На його думку, у влади зараз є два головні завдання. По-перше, зберегти життя українців. По-друге, потрібно вийти з найменшими економічними втратами з пандемії.

«Економічні збитки точно будуть і вже є. Однак потрібно хоча б їх пом'якшити, знайти якісь компенсатори для населення», – резюмував Дмитро Купиря.

Нагадаємо, заступник голови МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що українська система охорони здоров'я тільки реформується, та їй буде важко впоратися з піком пандемії коронавируса.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: