Долар по 29,5: чи буде нова хвиля девальвації гривні та коли

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Період весна-літо можна пройти без різких коливань курсу, девальвація гривні можлива ближче до осіннього періоду. Якщо не буде катастрофічного сценарію, курс у 29,5 гривень за долар можна вважати реалістичним за підсумком 2020 року. Такий прогноз у коментарі «Слово і діло» зробив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Економіст зазначив, що в оновленому варіанті бюджету-2020 передбачено курс на рівні 29,5 гривень за долар. Однак, за словами експерта, це просто розрахункова цифра, яка потрібна, щоб прорахувати дохідну і видаткову частини оновленого бюджету. Не можна сказати, що курс буде саме таким.

Він зазначив, що на поточному етапі навряд чи взагалі хтось може чітко сказати, яким буде курс, оскільки дуже багато факторів впливають на ситуацію.

«На сьогоднішній день курс у середньому 27-27,5 гривень за долар. Ми пройшли вже 3,5 місяці року. Коливання були активними, але ми утримали саме такий валютний діапазон. Можна сказати, що 29,5 за підсумками року – реалістичне число», – додав Жаліло.

Як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринкуВперше за останні 23 роки падіння індексу Доу-Джонса і лондонського біржового індексу збіглися зі знеціненням гривні.

За його словами, якщо не буде катастрофічного сценарію, за яким економіка вимушено або через некоректні рішення влади впаде в занадто глибоку кризу, то курс у бюджеті залишиться на рівні 29,5 гривень за долар. В іншому разі показник переглянуть.

Президент Центру антикризових досліджень вказав, що на поточному етапі немає особливих ризиків. Є фактори, які як підтримують гривню, так і девальвують її.

Економіст зазначив, що девальваційні процеси в Україні можуть початися в кінці серпня –початку вересня.

«Ближче до осені очікується активізація економічної динаміки. Як правило, вона супроводжується імпортним зростанням. Також буде формуватися цінова картинка, коли йде урожай, але яким він буде, незрозуміло, враховуючи складні погодні умови. Крім того, невідомо, якою буде епідеміологічна ситуація. Є побоювання сезонного сплеску коронавірусу восени. Якщо так трапиться і будуть знову обмеження, то ситуація з курсом погіршиться», - роз'яснив Ярослав Жалило.

У весняно-літній період, як припустив економіст, не буде обвалу курсу, оскільки зараз для цього немає підстав, немає таких грошей.

За його словами, єдиний ризик пов'язаний з тим, що в Україні зараз перебувають кошти нерезидентів, які володіють українськими цінними паперами. Потрібно врахувати, що зараз вони просто не можуть ухвалити адекватне рішення щодо того, чи залишаються цінні українські папери безпечними, чи ні.

«Якщо буде домовленість із МВФ, і Україна отримає транш – для нерезидентів це аргумент стабільності. Отже, тікати не варто. Якщо так станеться, курсова стабільність серйозно не порушиться, все буде більш-менш прогнозовано», – резюмував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік – дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: