Крим «поза дужками»: як уникнути маніпуляцій Кремля при переговорах із РФ

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Окупований Крим залишається поза увагою української влади. Зокрема, як під час обміну, коли на підконтрольну територію не повернувся жоден ув'язнений з території півострову, так і в широкому контексті – при обговоренні врегулювання воєнного конфлікту з Російською Федерацією. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов пояснив, що українська влада має добиватися визнання Росії стороною конфлікту на міжнародному рівні й це дозволить уникнути маніпуляцій Кремля та продовжувати переговори про урегулювання відповідно до міжнародного права.

«Сценаріїв може бути два: негативний та позитивний. Росія має бути визнана стороною конфлікту. До речі, що рробить зараз президент? Він ніяк не хоче згадувати Росію в контексті війни, він згадує, що там бойовики… На жаль, у нас Крим взагалі поза дужками. Взагалі – як щодо перемовин, так і щодо ситуації навколо обміну з нашими громадянами», – сказав Олег Жданов.

Анексія Криму: чи можуть США допомогти повернути півострівВ інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza президент України Володимир Зеленський заявив, що в переговорах щодо повернення окупованого Криму могли би допомогти США.

За його словами, РФ диктує умови перемовин як за обміном, так і в широкому контексті щодо урегулювання конфлікту. Усе це через те, що Україна не працює над тим, щою Росію було визнано стороною конфлікту на міжнародному рівні.

Жданов зауважив, що Україна, не порушуючи це питання, реалізує найгірший сценарій, за яким Крим визнаватиметься за Росією.

«Наше керівництво йде на поводі в РФ, бо не має політичної позиції щодо Криму, крім загального гасла «Крим – це Україна». Тому від Криму немає нікого на обмін, бо людей, які проживають там, вони рахують своїми громадянами, тобто переговорів взагалі немає», – додав експерт.

На його думку, Україна для цього має використовувати міжнародні організації та орієнтуватися на міжнародне право для того, що визнати Росію стороною конфлікту.

«Якщо цього не відбувається, тоді ми поступово визнаємо Крим (російським – ред.) та рухаємося до федералізації України. Й ми повністю реалізуємо найгірший сценарій. Поки що ми практично капітулюємо перед Російською Федерацією й виконуємо всі їхні умови. Кращий сценарій – це визнання Росії стороною конфлікту», – додав військовий експерт Олег Жданов.

Нагадаємо, в окупованому Криму 3 квітня почалися нові масштабні військові навчання авіації й сил протиповітряної оборони, які проводить РФ.

Крім того, у березні Росія проводила навчання за участю десантників.

Також у січні РФ удруге за місяць провела військові навчання в окупованому Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: