Анексія Криму: чи можуть США допомогти повернути півострів

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

В інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza президент України Володимир Зеленський заявив, що в переговорах щодо повернення окупованого Криму могли б допомогти США. «Думаю, що в справі Криму могли б допомогти США. Такий формат переговорів міг би включати Україну, Росію, США», – сказав Зеленський. У Кремлі заявили, що обговорення статусу Криму неможливо і «немає різниці, в якому форматі ставити це питання». Військовий експерт Олег Жданов у коментарі «Слово і Діло» пояснив, що ініціатива президента реалістична, і при бажанні США можуть знайти спосіб зробити РФ більш поступливою у кримському питанні.

Олег Жданов звернув увагу, що судячи з інтерв'ю президента, позиції України та РФ не мають точок дотику, а Франція і Німеччина виступають маріонетками РФ. Відповідно є очікування, що Нормандський саміт буде безрезультатним.

«Щонайбільше за підсумками саміту ми можемо почути заяви про прагнення до миру», – припустив Жданов.

Військовий експерт також нагадав заяву глави МЗС України Вадима Пристайка про те, що Україна може вийти з Мінського формату і шукати інший формат переговорів.

«Україні цілком реально залучити США. У президента США Дональда Трампа важкі часи у внутрішній політиці на тлі ситуації з імпічментом. Україна стала каменем спотикання в цій процедурі. Це можна навіть розцінювати, як якийсь тиск з боку України на Трампа в плані участі США прямо або побічно в нашому переговорному процесі з РФ щодо врегулювання конфлікту на Донбасі», – прокоментував Жданов.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

Олег Жданов припустив, що, можливо, США будуть побічно брати участь. Дійсно, своєю політичною вагою Штати можуть посилити позиції України, констатував експерт.

Експерт пояснив, що незважаючи на те, що в Кремлі не включають питання Криму навіть до порядку денного, у США є важелі впливу, щоб змусити РФ брати участь у переговорах.

На його думку, якщо Штати реально долучаться до процесу, РФ не зможе відмовити. Крім того, в України також є важелі впливу. Наприклад, визнання факту війни між Україною і РФ, вказав Жданов.

«Ми вже офіційно говоримо, що окупаційні війська РФ на нашій території. Світ розуміє, що Україна може офіційно оголосити РФ стороною конфлікту. Це зовсім інші механізми, інше ставлення до Росії. Удар по економіці РФ може бути дуже сильним. На Югославію тиснули усім світом, навіть НАТО взяло участь у врегулюванні конфлікту. Якщо ми зараз оголосимо, що у нас збройний конфлікт з Росією, то Європа першою почне гасити пожежу», – пояснив Олег Жданов.

За його словами, у Росії зараз не найсильніші позиції.

Також експерт акцентував увагу, що все йде до газової війни між Україною і РФ, в чому частково зацікавлений Кремль. Він припустив, що РФ потрібно довести до банкрутства «Газпром», щоб списати борги та не платити за позовами, які Україна виграє в європейських і міжнародних судах.

За словами Жданова, для «Газпрому» заплатити «неустойку» за зрив контракту з європейськими партнерами смерті подібно, це дуже важка ноша.

Наприкінці він підкреслив, що в України сьогодні сильна політична позиція.

«Якщо Зеленський правильно скористається ситуацією, то ми зможемо диктувати і порядок денний, і формат зустрічі. Головне – продемонструвати політичну волю», – резюмував військовий експерт Олег Жданов.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму – в інтерв'ю Ірини Геращенко спеціально для «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: