Продовження карантину до червня: чи ризикне влада, та що засвідчили настрої громадян

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Понад дві третини українців підтримують рішення про можливе продовження карантину до червня, якщо ситуація з захворюваністю на коронавірус погіршуватиметься. «70% підтримують можливе рішення щодо продовження карантинних заходів у разі загострення ситуації з поширенням коронавірусу до червня цього року», – вказано в опитуванні Соціологічної групи «Рейтинг». Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі порталу зауважив, що до фаховості соціологічної служби питань немає, але є питання до інтерпретації результатів. До того ж, результати багато в чому залежать від того, як саме поставлено питання.

Політолог звернув увагу, що, з одного боку, результати соцопитування засвідчили наявність панічних настроїв населення, які пов’язані зі страхом за власне життя. З іншого, дані свідчать, що суспільство не будує причинно-наслідкових ланцюжків.

«Складається, на жаль, так, що одні й ті самі люди виступають за продовження карантину, жорсткі заходи й при цьому вони критикують владу за жорсткі обмеження, спрямовані проти бізнесу або кажуть, що немають заощаджень на час карантину. Позиція громадян суперечлива вже в основі. Люди не роблять причинно-наслідкових зв’язків», – прокоментував Віталій Кулик.

Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших країнах світуВ Україні протестували понад 32 тисяч осіб. Це трохи більше ніж на Філіппінах, де найнижчий показник протестованих на тисячу населення.

Політолог висловив великі сумніви з приводу продовження карантину до літа, адже продовження карантину до червня означає, що не працюватимуть підприємства та заклади, які фактично дають можливість заробітку для значної частини людей.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства переконаний, що саме алогічність громадян вплинула на високі показники позитивного сприйняття продовження карантину, які наведені в опитуванні групи «Рейтинг».

Експерт не виключив, що після Великодня можливий спалах хвороби й кількість інфікованих може подвоїтися. Однак влада все одно не піде на продовження карантину до червня.

«Навряд чи уряд, розуміючи катастрофічність наслідків продовження карантину, піде на пролонгацію після травня», – зауважив Віталій Кулик.

Політолог припустив, що карантин в Україні можуть продовжити, але до 15 травня, як прогнозували в МВС.

На його думку, продовження карантину до такого терміну є логічним, оскільки після 15 травня очікується зниження рівня захворюваності. Це пов’язано з температурним режимом, кривою поширення.

«Тести завезені, основний масив підозрюваних буде протестований, зростання буде, але в допустимих межах. Якщо щоденного подвоєння кількості заражених не буде, то уряд може поступово піти на послаблення карантинних обмежень вже після 15 травня. Можливо, спочатку знімуть обмеження щодо прогулянок у парках та на вулицях, потім – щодо закладів громадського харчування», – поділився думками Кулик.

Також експерт зауважив, що навіть після послаблення карантину для громадського транспорту буде запроваджено гібридний режим.

«Можливо, будуть обмеження в часі або за видами транспорту. Це буде міксування різних форм. Наразі в більшості міст країни якраз застосовані гібридні обмеження для громадського транспорту», – підсумував директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки тестів на COVID-19 провели в Україні та в інших країнах світу.

«Слово і діло» також пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми вірусу та про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: