Набув чинності закон про обробку даних хворих на коронавірус

Читать на русском
В Україні 18 квітня набув чинності закон про обробку даних хворих на СOVID-19 без їх згоди.

У суботу, 18 квітня, набув чинності закон «Про внесення змін до закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» з приводу запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Днем раніше закон був опублікований у виданні «Голос України».

В Україні підтверджено більше 5 тисяч випадків COVID-19В Україні за станом на суботу, 18 квітня, зафіксовано 5106 випадків коронавірусної хвороби. Про це повідомляє МОЗ.

Відповідно до закону, на період карантину через COVID-19 і протягом 30 днів з дня його скасування дозволяється обробка персональних даних без згоди особи (в тому числі даних, що стосуються стану здоров'я, місця госпіталізації або самоізоляції, прізвища, імені, по батькові, дати народження, місця проживання, роботи (навчання)), з метою протидії поширенню коронавірусу.

Використання таких даних дозволено виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів. Протягом 30 днів після закінчення карантину дані підлягають знеособленню або знищенню, зазначається в документі.

«У рішенні про встановлення карантину може визначатися особливий порядок обліку, реєстрації та обміну інформацією про випадки захворювання в період карантину. Особи, винні в неправомірному розголошенні інформації, притягуються до відповідальності в порядку, встановленому законом», - сказано в документі.

Крім цієї норми, закон також дає докладне визначення термінам самоізоляція, обсерватор, обсервація.

Нагадаємо, Верховна рада прийняла цей закон 13 квітня. За нього проголосували 332 нардепи.

Раніше документ підписав президент України Володимир Зеленський.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: