Підготовка замаху на Авакова: чому Шайтанова затримали тільки зараз

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив учора, 16 квітня, що затриманий за підозрою в державній зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов готував замах на очільника МВС Арсена Авакова. «Слово і діло» звернулося по коментарі до військових експертів. Євген Дикий відзначив, що звинувачення посадової особи високого рівня не повинно впливати на критичну оцінку події в цілому. Експерт із питань національної безпеки й оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия зазначив, що справа Шайтанова вчергове показала інституційну слабкість українських силових структур.

Дикий зауважив, що допоки суд не встановив вину, треба враховувати щонайменше три варіанти ситуації навколо Шайтанова: «не винний», «винний», «провокація».

«Я хочу акцентувати увагу на тому, що його вина ще не доведена. Я не кажу, що це не так. Це цілком може бути правдою, але з такою ймовірністю це може бути й фальсифікацією. Самого факту, що людину затримали й звинуватили, особисто для мене недостатньо, щоб вважати людину винною», – наголосив Євген Дикий.

Військовий експерт пояснив, що не можна виключати й варіант, що затриманий Шайтанов був скомпрометований російськими спецслужбами.

Заарештований генерал СБУ готував замах на Авакова – ГеращенкоПідозрюваний в державній зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов готував замах на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Найімовірніше, генерал Шайтанов дійсно міг бути російським агентом, але не виключено, що ми можемо мати якусь політичну гру», – підкреслив Дикий.

Експерт із питань національної безпеки й оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия зауважив, що це свідчить про те, що українські спецслужби дуже уразливі й слабкі.

«Ми можемо тільки гадати, скільки таких осіб, як Шайтанов, перебувають при владі (в разі його вини – ред.) і представляють загрозу для держави. Але в мене з’являється очевидне питання: чому Шайтанов був затриманий тільки тепер, коли нам говорять про замах на Авакова. Тобто він був затриманий лише тоді, коли з’явилася загроза для Авакова. Тобто в іншому разі його б залишили? Мене це турбує», – підсумував Джанашия.

Нагадаємо, 14 квітня контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова. За версією слідства, Шайтанов за завданням російських спецслужб планував вбивство добровольця Адама Осмаєва. Генерал-майор СБУ Шайтанов раніше очолював Центр спеціальних операцій «А» СБУ. Його підозрюють у державній зраді, начебто він перебував в агентурному зв'язку під псевдонім «Бобиль» із полковником ФСБ Ігорем Єгоровим.

«Слово і діло» повідомляло, що Шевченківський районний суд міста Києва обрав міру запобіжного заходу генерал-майору Служби безпеки України Валерію Шайтанову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: