Чому Росія може піти на ескалацію конфлікту на Донбасі?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Для України сьогодні існує ризик активізації бойових дій на Донбасі. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив політолог Олег Саакян.

За словами експерта, РФ може посилити бойові дії на Донбасі.

«На тлі невтішних цифр про рівень захворюваності з окупованих територій, а також серйозної та складної ситуації в самій РФ, імовірно, що керівництву потрібно буде якось приглушити голоси всіх незадоволених всередині своєї країни. Це якраз можуть зробити за допомогою канонади на лінії фронту, тез про осаджену фортецю», – пояснив Олег Саакян.

Політолог зауважив, що російська пропаганда вже вселяє суспільству певні меседжі. Зокрема, те, що коронавірус був технічно створений для того, щоб разом із нафтою похитнути гегемонію Росії на пострадянському просторі.

На думку експерта, у Кремлі без проблем знайдуть виправдання. Тому цілком ймовірно, що Україну чекають провокації, активізація бойових дій на сході країни.

Чотири війни Володимира Зеленського. Колонка Леоніда ШвецяВирішивши піти з комфортного життя артиста-улюбленця публіки в політику, Володимир Зеленський погодився фактично спуститися в пекло.

«На заморозку конфлікту навіть на період коронавірусу розраховувати точно не доводиться», – зазначив він.

Політолог також припустив, що така ситуація також має свій пік.

«Якщо епідеміологічні ризики будуть зростати і це похитне управлінську вертикаль, то цілком ймовірно, що Рубікон буде пройдений, за яким обстріли вже перестануть діяти. Тоді вже можна буде говорити про деескалацію ситуації, але тільки через те, що РФ захлинеться у внутрішніх проблемах», – роз'яснив Саакян.

Крім того, експерт припустив, що переговорний процес щодо Донбасу поки буде ідентифікуватися з боку РФ серйозним і агресивним тиском, ультиматумами на адресу України.

Саакян акцентував на тому, що керівництво Кремля намагатиметься максимально використовувати даний проміжок часу, який виник. Він уточнив, що Європа розуміє загрози від РФ, але не готова посилювати санкції і свою увагу до російсько-українських відносин.

«Тому РФ один на один спробує переламати Україну щодо виконання своїх ультиматумів, у тому числі за допомогою військової активізації», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, за даними СБУ, ватажки «ЛНР-ДНР» приховують реальну кількість захворювань на коронавірус.

Чому епідемія змусила Україну забути про Донбас – читайте в авторському матеріалі Дениса Поповича.

Також про війну та виклики для президента – в авторській колонці «Чотири війни Володимира Зеленського. Колонка Леоніда Швеця».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: