У комітеті ВР пояснили, чому парламент не схвалив зміни до держбюджету

Читать на русском
У профільному комітеті назвали причини, через які Верховна рада не змогла схвалити запропоновані Кабміном зміни до держбюджету-2020.

У бюджетному комітеті парламенту назвали три причини, через які зміни до держбюджету не були прийняті на позачерговому засіданні Ради в кінці березня.

Про це повідомив секретар комітету Верховної ради з питань бюджету Володимир Цабаль, передає РБК-Україна. За його словами, запропоновані зміни до бюджету були несправедливі.

Разумков назвав дату позачергового засідання РадиПарламент можливо збереться на позачергове засідання в кінці поточного тижня - 9 або 10 квітня.

«Перша причина, запропонований бюджет був несправедливий. Видаткова частина була зменшена на 1,5% без урахування фонду боротьби з коронавірусом. Однак, ці 1,5% були розподілені несправедливо. Освіті значно зменшили, більше 4 мільярдів. Науку - зменшили, МЗС зменшили, інфраструктуру. Культуру і спорт взагалі зменшили більш ніж на третину. У той же час, наприклад, не змінили фінансування прокуратури, МВС залишили практично на тому ж рівні. Не було справедливості, і це відчула Верховна рада», - заявив Цабаль.

Секретар бюджетного комітету також зазначив, що запропоновані Кабміном зміни до держбюджету виглядали нереалістично. Він нагадав, що уряд пропонував збільшити витрати на 7%, а доходи зменшити на 11%.

«Це не дивлячись на те, що у нас ще до початку кризи і епідемії вже на 15% доходи були нижче очікуваних. Навіть той, хто не розбирається в бюджеті, розуміє що до кінця року видаткова частина у нас буде значно меншою. Адже через карантин бізнес перестає працювати, податкові надходження будуть менше. Тобто, ВВП в Україні може впасти значно більше. А це означає, що і дефіцит в бюджеті буде більше 7,5%», - додав він.

Нардеп підсумував, що якби Рада схвалила ці зміни, то вже через два місяці держбюджет на 2020 рік довелося б переглядати знову.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні 30 березня Рада не змогла прийняти зміни до держбюджету-2020.

Пізніше стало відомо, що знову зібратися на позачергове засідання нардепи можуть 9 або 10 квітня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: