Держбюджет отримав менше надходжень, ніж планувалось: до чого це призведе

Читать на русском

Однією з найтривожніших економічних новин тижня стала констатація факту про те, що Держбюджет у січні за доходами провалено. Надходжень було на 13,8 млрд грн менше від запланованого. Які погані новини для сільскогосподарських виробників? Що за гучний скандал, пов'язаний з управлінням державними підприємствами стався у Фонді держмайна? Які грандіозні плани в «Укравтодорі» щодо ремонту доріг та скільки відомство збирається на це витратити? Економісти Михайло Кухар та Олег Гавриш пояснили простими словами головні економічні новини тижня в програмі «Економікс» на skrypin.ua.

Проблеми з бюджетом, хабар голові ФДМ і девальвація гривні | ЕКОНОМІКС від 3 лютогоskrypin.ua

Новина про недостатні надходження до Держбюджету в січні, на думку Кухаря, одна з найважливіших та прикрих одночасно.

«Ця новина звучить не дуже добре, але насправді є набагато гіршою. Як ми знаємо, зі статистикою в Мінфіну та казначейства все гаразд, і тому економічні аналітики мають чудову можливість бачити виконання бюджету не лише на 31 число, але й подекадно – на 10 і 20. Ситуація, що склалась наприкінці другої декади січня, була критичною», – сказав Кухар.

За словами експерта, 18 млрд з 60-ти за плановим бюджетним розкладом означає, що бракує близько третини грошей. Станом на 20 число не вистачало двох третин. Міністерство фінансів позичило понад 1 млрд євро, знову знизивши ставку запозичень, змінивши процедуру, щоб максимально пришвидшити отримання коштів.

«Попит на наші єврооблігації прекрасний, залишається стійким. Ставки знижуються. Попит перевищив у 6 чи 7 разів пропозицію. Однак саме ці 30 млрд, на мій погляд, і врятували недовиконання бюджету, тому що попередні резерви Міністерство фінансів вичерпало ще в грудні минулого року, коли у всіх попросили авансово заплатити 40 млрд податку на прибуток», – зауважив експерт.

Також економісти проаналізували новини про те, що гривня увійшла до числа світових лідерів за девальвацією в січні, підприємець Олександр Ярославський хоче освоїти 100-200 мільйонів доларів державних коштів для будівництва доріг, а компанія СКМ Ріната Ахметова вклала 200 мільйонів євро в купівлю історичної вілли у Франції.

Раніше ми детально розбирались, який в Україні формальний і фактичний прожитковий мінімум та на які виплати впливає цей показник.

Також «Слово і Діло» подивилось, як на п'ятому місяці роботи Кабміну міністри виконують обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: