Що буде з доларом під час карантину?

Читать на русском
Андрій Новак

У період карантину, який продовжений в Україні до 24 квітня, не варто чекати різкого стрибка долара й серйозних коливань на валютному ринку, хіба що НБУ штучно спровокує девальвацію. Таку думку в коментарі «Слово і діло» озвучив глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Фахівець пояснив, що на початку карантину був підвищений попит на валюту, але зараз люди, навпаки, здають свої валютні заощадження для того, щоб пережити карантин. Отже, попит на зараз більше не на валюту, а на гривню.

Економіст також звернув увагу на повернення великої кількості заробітчан до України. За його словами, заробітчани також будуть здавати валюту, в основному євро.

«Тому особливого попиту на валюту немає. Отже, немає підстав для девальвації гривні на сьогоднішній день», – підкреслив Новак.

Як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринкуВперше за останні 23 роки падіння індексу Доу-Джонса і лондонського біржового індексу збіглися зі знеціненням гривні.

Глава Комітету економістів України наголосив, що за поточних умов девальвація може бути, якщо НБУ буде сам провокувати такі процеси на міжбанківському валютному ринку. Більше причин для девальвації гривні немає, спрогнозував експерт.

Андрій Новак нагадав, що коливання курсу, які відбулися кілька тижнів тому, пов'язані з карантинними обмеженнями в країні.

«Це була суто психологічна реакція людей. Багато людей запаслися доларами на чорний день. Однак цей ситуативний сплеск пройшов. Далі люди стикаються з реаліями життя. А реалії такі, що в Україні для життя потрібні гривні. Ажіотажний попит на валюту пройшов, є реальний попит на національну валюту», – прокоментував економіст.

Він також виключив варіант дефолту, оскільки Україна виконала в більшій частині вимоги МВФ. Крім того, з огляду на необхідність ліквідації економічних наслідків вірусу країна може розраховувати навіть на більшу суму, ніж анонсували раніше.

«Ймовірно, ітиметься про близько 10 мільярдів доларів. Це говорить про те, що ми зможемо не тільки уникнути дефолту, а й надати додаткову підтримку громадянам, підприємствам на період кризи», – підсумував глава Комітету економістів України Андрій Новак.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як отримання коштів від МВФ впливало на нашу економіку.

«Слово і діло» розібралося, як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Також «Слово і діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: