Коронавірус у Росії: чи припинять стріляти на Донбасі

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Незважаючи на епідемію коронавірусу в країні-агресора, на жаль, Росія не в тому стані, щоб залишити в спокої Україну та припинити стріляти на Донбасі. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

Експерт підкреслив, що РФ давно винайшла метод, як відволікати власних громадян від внутрішніх проблем. Зокрема, це роблять шляхом демонстрації якихось зовнішніх перемог, уточнив він.

«Зважаючи на таку модель поведінки РФ, немає підстав вважати, що в Кремлі стануть менше займатися питаннями України. Імовірно, навіть навпаки», – припустив експерт.

Євген Дикий звернув увагу на те, що, крім коронавірусу, розгортаються й інші важливі процеси. Зокрема, в Україні навколо оточення президента спалахнув перший серйозний корупційний скандал, який може закінчитися відставкою керівника ОПУ Андрія Єрмака.

Чотири війни Володимира Зеленського. Колонка Леоніда ШвецяВирішивши піти з комфортного життя артиста-улюбленця публіки в політику, Володимир Зеленський погодився фактично спуститися в пекло.

На думку експерта, починаючи з 2014 року найбільшим успіхом російської політики в Україні було призначення Андрія Єрмака.

«Керівник ОПУ був дуже близький до виконання свого завдання – підписання документа про капітуляцію України на Донбасі. Йдеться про створення Консультативної групи, тобто визнання Україною конфлікту не як українсько-російського, а як внутрішньо-громадянського. Оскільки зараз через корупційний скандал Єрмак на межі звільнення, росіяни навпаки будуть дуже поспішати і в будь-який спосіб спробують дотиснути ситуацію, щоб Єрмак встиг продавити підписання цієї Консультативної групи», – роз'яснив Євген Дикий.

Експерт Міжнародного інституту демократій також звернув увагу на дату виходу звернення Сергія Лаврова про те, що Україна порушує попередні домовленості та гальмує створення Консультативної групи, без чого нібито неможливо рухатися далі.

«26 березня нічого підписати не змогли щодо Донбасу. Однак Лавров чомусь виступив не 26-го, не наступного дня і навіть не наприкінці березня. Лавров виступив на початку квітня, на другий день після корупційного скандалу з Єрмаком», – вказав експерт.

На його думку, зараз РФ хвилює тільки те, що вони не встигнуть дотиснути Україну щодо підписання документа для капітуляції.

Євген Дикий переконаний, що ситуація з коронавірусом – точно не перешкода для РФ, а навпаки в найближчі тижні Україна повинна бути готова до посилення тиску з боку Росії.

Експерт Міжнародного інституту демократій також додав, що падіння цін на нафту ускладнює ситуацію для РФ, але не виснажує країну.

За його словами, нинішні ціни на нафту для Росії вбивчі, але поки що в Москві витрачають запаси. Він пояснив, що Росія стала абсолютно недієздатною, щоб впливати на Україну, якби настільки низькі ціни на нафту протрималися рік-два. Однак такий сценарій малоймовірний.

«РФ бачить загрозу у зв'язку з падінням цін на нафту, але ще є запас. Цей запас керівництво Росії буде вкидати в задоволення зовнішньополітичних амбіцій. Наразі Україна якраз у тій ситуації, коли в стані агонії Росія спробує якнайшвидше задушити Україну. На припинення обстрілів точно сподіватися не варто», – резюмував експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

Нагадаємо, за даними СБУ, ватажки «ЛНР-ДНР» приховують реальну кількість захворювань на коронавірус.

Чому епідемія змусила Україну забути про Донбас – читайте в авторському матеріалі Дениса Поповича.

Також про війну і виклики для президента – в авторській колонці «Чотири війни Володимира Зеленського. Колонка Леоніда Швеця».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: