Обмеження й ризик стихійних заворушень: за яких умов можна продовжити карантин

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Продовжувати карантин в Україні і запроваджувати додаткові обмеження можна, але тільки якщо паралельно влада запропонує якісь компенсатори для людей. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив політолог Володимир Цибулько.

Фахівець наголосив, що впровадження обмежувальних заходів без попереднього моделювання здається дикістю.

«Не потрібно кидатися з однієї крайності в іншу», – поділився думками експерт.

Цибулько зауважив, що влада, не прорахувавши наслідки зупинки громадського транспорту, частини виробництв показала, що вдається до крайнощів.

«Далі в Україні з величезним розголосом зустрічали евакуйованих і відправляли до Нових Санжар. Однак після цього до країни повернулася величезна кількість людей з Європи, але ніхто вже нічого не контролював», – прокоментував політолог.

Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших державахУ Південній Кореї проводять масове тестування на коронавірус, а у Швеції – лише людям із групи ризику.

На його думку, владі варто було б для початку відзвітувати про комплекс заходів, який вже ухвалений, про їхню ефективність. Крім того, потрібно вже зараз подумати, як забезпечити людей роботою, оскільки фінансова подушка безпеки вкрай невелика.

«Люди дуже швидко вичерпають резерви, а що робити далі? Що робити без роботи? Коли говорять про продовження карантину, ніхто не говорить про допомогу сім'ям. Так, було кілька заяв про доплати і виплати для пенсіонерів. Однак не тільки вони потребують допомоги», - зауважив Цибулько.

Експерт зазначив, що є величезна кількість людей, яка залишається взагалі без запасів, кредитуватися вони не зможуть, а під пільгову категорію не підпадають, щоб отримати якусь допомогу.

За його словами, також варто ставити питання про списання комунальних боргів для деяких українців, а не просто про певну комунальну знижку. Він нагадав, що в Україні вже неодноразово списували борги і дана ситуація також вимагає таких заходів.

«Комунальні борги просто непідйомні для частини населення. Щоб суми не висіли камнем над сім'ями, потрібно говорити про їх списання», – констатував експерт.

Політолог переконаний, що продовжувати карантин і посилювати обмеження можна, якщо влада передбачить пом'якшувальні компенсатори для українців.

«Без додаткових компенсаторів для громадян ситуація з карантином закінчиться стихійними заворушеннями і соціальним вибухом», – резюмував Володимир Цибулько.

Раніше «Слово і діло» писало, скільки тестів провели в Україні та у світі.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: