Посилення карантинних заходів для українців: необхідність чи середньовіччя?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Золотарьовполітолог

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що Кабінет міністрів разом з Офісом президента розробляють посилення обмежувальних заходів на час карантину. У всій Україні планують заборонити ходити без масок і обмежити кількість людей на вулицях. Крім іншого, забороняється відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони (можна тільки для вигулювання домашніх тварин або за службової необхідності). Також заборонено бути в громадських місцях дітям віком до 16 років без супроводу дорослих. Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко в коментарі «Слово і діло» підтримав посилення обмежувальних заходів, вважаючи що в даній ситуації це необхідність, оскільки пік поширення вірусу в країні ще попереду. Політолог Володимир Золотарьов категорично проти посилення обмежень й не бачить у них потреби, оскільки вважає, що такі методи не здатні зупинити коронавірус.

Михайло Дяденко пояснив, що посилення карантину необхідно, оскільки в разі ще більш серйозної епідемії система охорони здоров'я може не впоратися та просто розвалитися.

«Медична допомога буде необхідна масово, але може виявитися так, що надати її буде нікому. Потрібні превентивні заходи», – наголосив експерт.

Він припустив, що епідеміологічна ситуація в Україні набагато гірша, ніж показують офіційні статистичні дані, оскільки до країни повернулося дуже багато трудових мігрантів.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків також звернув увагу на китайський досвід боротьби з коронавірусом, що, на його думку, дає підстави вважати, що саме найжорсткіші заходи приносять результат.

«В Україні така ситуація, коли краще вжити найжорсткіших заходів, ніж проводити випробування, який же режим краще: коли маски носять всі, окремі групи тощо», – пояснив експерт.

Михайло Дяденко при цьому зробив кілька зауважень щодо ініціативи штрафувати порушників карантину на суму 17 тисяч гривень і більше. Зокрема, політолог позначив, що штрафи потрібно диференціювати.

«Зокрема, за порушення карантину потрібно притягати до відповідальності. Однак одна ситуація, коли свідомо людина втекла та протидіяла обсервації, зовсім інша – якщо людина вийшла на вулицю так, щоб нікого не зустріти і не завдати шкоди здоров'ю», – прокоментував Михайло Дяденко.

Фахівець також додав, що варто переглянути розмір штрафів, оскільки мало хто навіть теоретично зараз може дозволити собі сплатити 17 тисяч гривень.

У свою чергу, політолог Володимир Золотарьов уточнив, що навіть чинні карантинні заходи безглузді, тому немає потреби посилювати обмеження ще більше. Є речі, які можна хотіти впровадити, але вони будуть нереальні на практиці.

Він висловив переконання, що жоден наказ не змусить людей чинити інакше і строго дотримуватися карантину. Тому потрібно змиритися з тим, що в людей така природа і діяти відповідно до неї.

«Все закрити і заборонити – це середньовіччя. Так вирішували за тих часів: закривали ворота міста. Ми живемо за інших часів», – констатував політолог.

Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших державахУ Південній Кореї проводять масове тестування на коронавірус, а у Швеції – лише людям із групи ризику.

Володимир Золотарьов звернув увагу також на те, що набагато більш розвинені країни, ніж Україна, такі як Британія та Швеція із сильними економіками виступили проти подібних заходів або ж частково їх застосовують.

На його думку, Україні в цьому питанні варто наслідувати не Китай, а Південну Корею, яка продемонструвала, що для контролю епідемії дуже важлива масштабна діагностика.

«Південна Корея показала більш ефективний спосіб боротьби з коронавірусом, не вдаючись до середньовічних методів. По всій країні роблять величезну кількість аналізів: 15 000 щодня. У Південній Кореї є 43 пункти, де можна здати аналізи, не виходячи з машини. Скільки тестів роблять в Україні?» – резюмував політолог.

Раніше «Слово і діло» писало, скільки тестів провели в Україні і світі.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусів – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: