COVID-19: як зміниться Україна після пандемії

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Пандемія може викликати запит на розвиток нових технологій, медицини та проведення великих досліджень. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Олексій Якубін.

«Які зміни відбудуться після пандемії, залежатиме від того, на скільки активно уряд готовий вкладати в людей, стимулювати їх споживчу активність. Якщо будуть йти шляхом суто звільнень і скорочень соціально-економічних витрат, серйозна криза неминуча. Україна це проходила у 2008 році та 2014 році», – прокоментував політолог.

Експерт підкреслив, що після кризи відновлюватися дуже важко, тому повинна бути стратегія підтримки громадян. Цілком виправданою є ідея індексації пенсій, ідея доплат, уточнив він.

«Але як бути з групами, які змушені закрити малий бізнес через карантин? Для них не передбачені компенсатори», – акцентував політолог.

На його думку, вже зараз потрібно поступово відновлювати нормальне життя, тільки в такому разі втрати після пандемії не будуть критичні.

Карантин в Україні: як держава піклується про пенсіонерівЧерез карантин в Україні пенсіонерам виплатять одноразову допомогу, а в травні індексують пенсії.

Олексій Якубін зауважив, що політика нових соціальних скорочень і жорстких обмежень призведе до того, що після пандемії суспільство буде просто розлючене.

«Страх голоду вижене людей на вулицю. Ніякий коронавірус вже не врятує. Головне, щоб ліки не були гіршими за саму хворобу», – застеріг Олексій Якубін.

Політолог також спрогнозував, що після пандемії в суспільстві посилиться запит на зміну політики – більш соціальну.

Експерт не виключив змін у медичній і науковій галузі. Слідом за кризою, можливо, стануть проводити більше досліджень.

Олексій Якубін припустив, що ситуація з пандемією змусить більше замислитися про фінансування медицини, освіти і науки. Експерт звернув увагу, що зараз тривають розмови про урізання витрат на наукові дослідження.

Така позиція, за словами політолога, неправильна, оскільки саме наука перемагає вірус, а не карантин. Тому, найімовірніше, пандемія дасть поштовх широкій дискусії про те, як розвиватиметься Україна, наскільки важливо переорієнтувати якісь статті бюджету на соціальні витрати, медицину, науку.

Експерт зазначив, що в Україні на правоохоронні, антикорупційні органи витрачається колосальна кількість коштів, які можна перерозподілити на науку і медицину.

«Пандемія може викликати попит на захист здоров'я, нові технології, розвиток медицини. Вірогідно, бізнес стане вкладати більше коштів у нові дослідження, але тільки держава повинна стимулювати. Якщо держава не вкладає, то ніякий бізнес цього робити не стане», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, в Україні станом на вечір 29 березня зафіксовано 475 випадків коронавірустної хвороби COVID-19.

Також відзначимо, що президент Володимир Зеленський спрогнозував три можливих сценарії поширення епідемії в Україні.

«Слово і Діло» також писало, як держава має намір піклуватися про пенсіонерів під час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: