Що буде із ЗНО-2020 через коронавірус та карантин?

Читать на русском
Станіслав Ніколаєнко

У Міністерстві освіти і науки заявили, що у зв'язку з продовженням карантину можуть змінитися терміни вступної кампанії і дата проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). «Нинішнє ЗНО потрібно буде переносити на більш пізні дати. Однак воно обов'язково станеться. Це також змінить терміни проведення вступної кампанії. Зараз ми маємо кілька можливих сценаріїв розвитку подій. Сподіваюся, що до кінця цього тижня вже зможемо представити їх суспільству із чітким таймінгом», – повідомив заступник глави МОН Єгор Стадний. У коментарі «Слово і Діло» ексміністр освіти і науки України 2005-2007 років, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко пояснив, що в традиційному режимі провести ЗНО навряд чи вдасться.

Ексміністр освіти і науки України констатував, що дистанційний формат для України теж неможливий, незважаючи на всі прагнення й розмови. Тому потрібно шукати інші варіанти.

«Дистанційний варіант для ЗНО, навіть для пробного, вивчався багато років тому, але, на жаль, до цього ми не готові», – позначив він.

Станіслав Ніколаєнко зауважив, що виходом із ситуації в обставинах, які склалися, може бути скорочення ЗНО.

На його думку, є необхідність скоротити кількість предметів, з яких проводиться зовнішнє незалежне оцінювання, при цьому залишивши тільки один профільний іспит.

«Наприклад, абітурієнт здає українську мову та якийсь профільний предмет. Якщо абітурієнт вибрав інженерну спеціальність, йому досить здати українську мову і математику. Для гуманітарних спеціальностей – українська мова та історія. Не потрібно додавати ще три-чотири предмети, навпаки, важливо зараз скоротити сесію, календарні рамки дуже стислі. Тому потрібно все максимально спрощувати», – прокоментував Станіслав Ніколаєнко.

Форс-мажорні обставини: що це і коли вони настаютьВерховна рада внесла карантин, оголошений Кабінетом міністрів, у списку форс-мажорних обставин.

Він також зазначив, що не варто перебільшувати ситуацію і значення ЗНО.

За словами Ніколаєнка, у цій ситуації не повинно бути ніякого страху і побоювань, місць в університетах удвічі більше, ніж випускників.

Станіслав Ніколаєнко при цьому зауважив, що є сенс внести коригування щодо державної підсумкової атестації, а, можливо, й зняти її зовсім.

«Нарікання на те, що все буде проплачено, недоречно. Це неправильний підхід. Якщо ми самі собі не довіряємо, один одному, то як тоді ми всі разом можемо існувати?» – поділився думками Ніколаєнко.

Ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України уточнив, що на сьогоднішній день невідомо остаточно, коли закінчиться навчальний рік. За різними оцінками, проміжок від кінця травня до середини вересня, уточнив він.

«Дистанційне навчання проводиться інтенсивно, але це складніше для педагогів. Прочитати лекцію для 80 осіб – це одне, але інша справа, коли кожному потрібно відповісти на питання, роз'яснити щось. Проте навчання триває, потрібно продовжувати заняття», – прокоментував ексміністр освіти і науки України 2005-2007 років Станіслав Ніколаєнко.

У Міністерстві освіти і науки (МОН) запевнили, що зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) у 2020 році буде проведено, незважаючи на поширення COVID-19.

«Слово і Діло» розібралося, що таке форс-мажорні обставини і коли вони настають.

«Слово і Діло» також пропонує подивитися, як змінилася робота міжнародних організацій і влади в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: