Наслідки карантину: чи є ризик соціального вибуху

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Карантин в Україні, йімовірно, не закінчиться 3 квітня, а в українців не такий великий запас міцності, як би хотілося. Громадяни України бояться, напевно, вже не стільки коронавірусу, як наслідків карантину. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог, керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

Політолог припустив, що, якщо карантин не закінчиться 3 квітня, то наслідки можуть бути дуже негативні як в соціально-економічній сфері, так і в політичній.

Кость Бондаренко підкреслив, що карантинні заходи – удар по малому і середньому бізнесу, велика кількість людей залишилася без роботи, є й ті, хто залишився практично без засобів існування.

«Дуже багато людей, які орендують житло й приміщення та, незважаючи на відсутність прибутку, все одно повинні платити за оренду. Ми не знаємо, скільки різних ресторанів, кафе, магазинів та невеликих фірм збанкрутують після коронавірусу. А держава не може нічого гарантувати й компенсувати», – прокоментував експерт.

На його думку, кількість незадоволених зростає, атмосфера поступово загострюється.

Життя після пандемії: що буде з економікою УкраїниПрогнози економічних експертів доволі обережні, оскільки невідомо, скільки триватиме епідемія СOVID-19, але вже зрозуміло, що нас очікують нелегкі часи.

Керівник Фонду «Українська політика» також не виключив, що позиції України в питанні євроінтеграції можуть похитнутися.

Крім того, на думку політолога, зростатиме кількість незадоволених серед гастарбайтерів, яких масово повертають, і вони залишаються в Україні без роботи, без якихось гарантій.

«Найгірше те, що це проблема, яка буде супроводжувати Україну протягом найближчого року, оскільки наслідки карантину будуть відчутні ще довго», – поділився думкою експерт.

Кость Бондаренко зауважив, що в такій ситуації неминуче падіння довіри до влади.

«Частина протестуватиме проти нинішньої влади, хтось піде в кримінальні структури. Ймовірно, що криміногенна ситуація в країні погіршиться. Голодні люди можуть просто організовуватися в банди, вдаватися до розбоїв, щоб прожити», – висловив побоювання політолог.

На думку експерта, в такій ситуації впроваджувати надзвичайний стан не доцільно, оскільки це може ще більше розлютити людей, і без того не можна виключати соціального вибуху.

«Слід максимально використовувати ті можливості, які надає надзвичайна ситуація. Можливо, слід більше говорити про санітарно-гігієнічні норми, необхідність дотримуватися карантинних заходів, які діють», – резюмував керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися прогнози економічних експертів, що буде з економікою України після закінчення карантину.

«Слово і Діло» також зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: