Аваков запропонував план для боротьби з коронавірусом

Читать на русском
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував вжити додаткових заходів для боротьби з коронавірусною інфекцією. Зокрема, збільшити дефіцит держбюджету щонайменше втричі з одночасним секвестром і провести реструктуризацію зовнішнього боргу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував вжити додаткових заходів для боротьби з коронавірусною інфекцією. Зокрема, збільшити дефіцит держбюджету щонайменше втричі з одночасним секвестром і провести реструктуризацію зовнішнього боргу.

Про це повідомляє пресслужба МВС.

Аваков анонсував більш жорсткі обмеження: чи потрібен надзвичайний станДля того, щоб повністю заборонити українцям виходити з дому, потрібно обмежити права і свободи, записані в Конституції. Це можна зробити, запровадивши НС.

«Будемо чесними: більшість людей в Україні живуть, не маючи істотних фінансових накопичень. Багато сімей живуть, що називається, від зарплати до зарплати… А у нас коронавірус і карантин. Багато підприємств зупиняються, карантинні заходи змушують закриватися примусово багато маленьких компаній і бізнесів. Пройде місяць і в людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе та сім'ю: купити їжу і ліки. Для багатьох це проблема і страх №1 зараз. Це, на жаль, факт, який не можна не враховувати. В уряді – разом із прем'єром і президентом – ми активно обговорюємо цю проблему і, переконаний, буде швидке рішення», – сказав Арсен Аваков.

За словами очільника МВС, доведеться на кілька місяців піти на екстраординарні кроки: «Макрофінансові та економічні», – написав він.

Серед екстраординарних кроків міністр внутрішніх справ назвав такі:

  1. Верховній раді негайно переглянути Державний бюджет: створити спеціальний стабілізаційний фонд, з якого профінансувати антикризові заходи.

  2. Збільшити дефіцит держбюджету щонайменше на 200 мільярдів.

  3. Провести секвестр бюджету, скоротивши витрати на некритичні на нинішній час вкладення та інвестиції. Не допускаючи збитків за лінією оборони і безпеки.

  4. Обов'язково укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах і отримавши фінансування за програмами допомоги, у тому числі за програмою підтримки у зв'язку з пандемією коронавірусу.

  5. Негайно, в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат відсотків і основного боргу в найближчі роки.

  6. Жорстко припиняти спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі і зв'язні механізми.

  7. У жодному разі не згортати великі інвестиційні проєкти в країні – відразу після закінчення карантину – і відновити відразу після закінчення карантину ті проєкти, які дають мультиплікатор для всієї економіки: дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування.

  8. Ухвалити спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу – від малого до великого – за низькими ставками 5-7% річних через рефінансування комерційних банків із боку Національного банку України.

  9. Передбачити спеціальні заходи щодо встановлення паритету в зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення.

Міністр зазначив, що описані кроки – це лише ключові принципи та необхідні заходи, які, на його думку, потрібно вживати з компетентним глибоким аналізом, корекцією і комплексом інших дій.

Нагадаємо, Аваков анонсував посилення карантину в найближчі дні.

Також Кабінет міністрів затвердив список ліків, медичних виробів і медичного обладнання, призначених для боротьби з коронавірусом, які будуть ввозити до України без мита і ПДВ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: