До 3 квітня або довше: чи продовжать карантин в Україні та на скільки

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Наразі органи влади й керівництво медичної сфери діють у руслі тих заходів, які впровадили в більшості європейських країн, де епідеміологічна ситуація стала загрозливою. Нічого надприродного в нас не зробили. Таку оцінку карантину в коментарі «Слово і Діло» дав політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Політолог позитивно оцінив обмежувальні заходи, які передбачає карантин. Експерт зауважив, що Україна діє на випередження і в даній ситуації це правильно.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко не виключив, що карантин можуть продовжити після 3 квітня.

«В Україні будуть ухвалювати рішення про продовження карантину залежно від необхідності та епідеміологічної ситуації, яка буде складатися до того часу і, звичайно, тих заходів, які вживатимуть у країнах ЄС. Припустимо, якщо європейські країни будуть бачити, що ситуація стабілізувалася трохи, кількість хворих і померлих зменшується, то обмеження поступово зніматимуть. Отже, в Україні також будуть діяти в такий саме спосіб», – прокоментував Володимир Фесенко.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

На його думку, продовження карантину в нинішньому стані на великій території і тривалий період несе дуже серйозні економічні ризики.

«Продовження карантину після 3 квітня на тривалий термін – це економічний колапс для окремих галузей економіки», – зауважив експерт. За його словами, у зоні ризику туристичний, готельний, ресторанний, транспортний бізнес і деякі інші види діяльності.

Володимир Фесенко зазначив, що якщо враховувати досвід Китаю, то активна фаза поширення вірусу 1,5-2 місяці, далі ситуація стабілізується.

«Продовження карантину в Україні можливе, але не до літа, ще максимум на кілька тижнів, на тиждень-два. Максимум карантинні заходи пролонгують до середини квітня, хоча є ймовірність, що карантин закінчиться 3 квітня», – резюмував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, якщо такі темпи поширення інфекції в сусідніх країнах будуть зберігатися, карантин продовжать.

Як повідомлялося, вулицями міст України почали їздити автомобілі ДСНС із гучномовцями, які інформують людей про необхідність дотримуватися умов карантину.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: