Коронавірус в Ірані: чому зростає число жертв і як ведеться боротьба

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

В Ірані заразився коронавірусом віцепрезидент Есхак Джахангирі – права рука Хассана Рухані. Він став найбільш високопоставленим чиновником, інфікованим Covid-19. Станом на 16 березня кількість жертв коронавірусу в Ірані за добу зросла на рекордний для країни показник у 129 осіб і становила 853 людини. Загальна кількість хворих на коронавірус в Ірані сягає майже 15 тис. осіб, за добу виявили 1 тис. нових випадків. За даними іранських ЗМІ, вилікувалися від COVID-19 майже 5 тис. осіб із цих 15 тис. Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса звернув увагу на те, що Іран перестав бути країною з найвищими показниками смертності і зараження за межами Китаю, поступившись цим місцем Італії. Однак особливістю епідемії в Ісламській Республіці досі залишається той факт, що вірус зачепив вище керівництво країни.

Експерт додав, що інфекція торкнулася 23 членів парламенту. Хворіють також чиновники середньої ланки і навіть деякі співробітники дипкорпусу. Від коронавірусу померли колишній посол Ірану в Ватикані 81-річний Хаді Хосровшахі і колишній посол в Сирії 67-річний Хусейн Шейхолеслам, який останніми роками працював радником нинішнього міністра закордонних справ Мухаммеда Джавада Заріфа, зазначив він.

Також вірус зафіксований і в заступника міністра охорони здоров'я Ірадж Харірчі, який спочатку координував боротьбу з вірусом у Тегерані.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

Вірус потрапив і до Ради вірності – консультаційного органу при вищому керівництві Ісламської Республіки. Там заразилися двоє його членів, один з яких помер, уточнив Куса.

Експерт-міжнародник підкреслив, що в інших країнах теж хворіють міністри й депутати. Франція та Італія – ​​яскраві приклади.

«Кількість охорони навколо привілейованого класу не захистить від коронавірусу, і це більше питання везіння і випадку. Можливо, якийсь чиновник був вкрай необережний і підчепив хворобу, а потім розніс її в парламенті в уряді», – припустив Ілія Куса.

Експерт зауважив, що недоброзичливці Ірану намагаються підносити таку ситуацію, як доказ нібито повністю неефективної системи охорони здоров'я та неадекватної реакції на вірус. Однак це лише частково правда, вважає він.

Ілія Куса позначив, що Іран з самого початку вжив низку радикальних заходів для локалізації хвороби: закрив транспортне сполучення між містами, зупинив роботу університетів і шкіл, скасував усі п'ятничні молитви, запровадив карантин, закрив шиїтські святині для відвідувань, закрив курортні місця, припинив авіасполучення з епіцентрами епідемії.

При цьому експерт визнав, що деякі рішення ухвалювалися із запізненням, а деякі реалізовувалися дуже незграбно, спричиняючи паніку населення, яка лише погіршувала ситуацію. В окремих випадках була неефективна комунікація влади з суспільством.

Однак в Ірані давно вже існує проблема закостенілості державних бюрократичних інститутів, зазначив він.

«Система охорони здоров'я в Ірані, дійсно, не найкраща у світі, особливо в частині готовності до подібного роду пандемій, хоча, зрозуміло, дещо вище, ніж у багатьох інших в регіоні», – визнав Куса.

Ілія Куса також нагадав про санкції проти Ірану, які внесли свою лепту у створення такого соціально-економічного фону, який підірвав боротьбу Ірану з коронавірусом.

За його словами, санкції США не тільки заважають Ірану продавати нафту, але і, наприклад, купувати ліки, костюми хімзахисту, маски, медичне обладнання, вітаміни, антибіотики, хімічні препарати. Частина цих товарів не є 100% гуманітарними, а значить, потрапляє під обмеження.

Він пояснив, що санкції також змусили багато транспортних компаній піти з іранського ринку. У країні існує проблема транспортування ліків і медикаментів.

«Поки що це вирішувалося в форматі ad hoc за допомогою ВООЗ, яка організовувала повітряні мости через Дубай і Багдад. Але вони зараз теж закриті», – констатував експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу.

Ілія Куса зазначив, що Іран дуже серйозно постраждає економічно від епідемії коронавірусу, через яку всі навколо закрили кордони з Іраном. Він нагадав, що на ринку нафти вже стався обвал цін.

За словами експерта, карантин загрожує банкрутством дрібному бізнесу: таксі, кафе, барбер-шопи, СТО, дрібні магазини. Це вдарить по економічно вразливій частині населення, ще більше розкручуючи соціальну напругу всередині Ірану.

Падіння експорту нафти до Китаю та закриття сухопутних кордонів із сусідами накладає додаткові втрати на економіку Ірану, підсилюючи ефект блокади, яку встановили Штати в 2018 році. Тегеранська біржа обвалилася на 3,44%, а національна валюта – на 19% за перші два тижні кризи, зазначив він.

Скільки українців перебуває в найбільш уражених коронавірусом країнах світуНайбільше українців зараз в США, Німеччині, Іспанії та Франції, які входять до переліку країн з найбільшою кількістю інфікованих китайським вірусом.

«Усе це свідчить про те, що Іран може стати однією з потенційних гарячих точок на Близькому Сході, з якої може початися новий регіональний конфлікт, особливо, якщо США захочуть розгойдати ситуацію на тлі провальних ядерних переговорів, подальшого падіння цін на нафту і, якщо Трамп відчує, що йому потрібна якась гостра ситуація для посилення своїх позицій напередодні виборів президента», – прокоментував Ілія Куса.

На його думку, можна сказати, що в умовах бюрократичного хаосу, внутрішньополітичної війни і загальної паніки іранські лікарі та медики, дійсно, роблять подвиг.

«Вони не сумували і не заливали в мережу десятки відео, де танцюють і співають в палатах, аби підвищити моральний дух людей і надихнути колег. Саме вони взяли на себе весь тягар відповідальності за ситуацію», – резюмував експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру Український інститут майбутнього Ілія Куса.

Раніше ми з'ясували, які країни припиняють пасажирське сполучення через коронавірус.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: