Чи можуть по всій Україні закрити бари, ТРЦ і стадіони: у чиїй це компетенції

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

У Львові та Одесі через загрозу поширення коронавірусу з понеділка, 16 березня, закриті кафе, ресторани, усі непродуктові магазини. Працюють тільки продуктові магазини, аптеки і заправки. В інших містах країни поки не вжито таких жорстких заходів обмеження. У Києві люди на вихідні активно відвідували бари, ресторани й ТРЦ, і в понеділок усі ці заклади були відкриті для відвідувачів. Чи можуть в Україні закрити всі заклади громадського харчування і торговельні майданчики, у тому числі приватні, та хто уповноважений ухвалювати таке рішення, «Слово і Діло» запитало в адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Юрист пояснив, що подібні заходи запроваджуються за тим же принципом, як і карантин у школах: виходячи із ситуації в конкретному населеному пункті. Тому й тимчасово призупинити роботу кафе, барів, музеїв, зоопарків та інших культурно-розважальних місць, включаючи й приватні, уповноважена місцева влада.

Карантин у різних областях України: хто як запобігає вірусуСлово і Діло

«Карантин зазвичай оголошується в тій місцевості, де перевищено епідпоріг. Тобто це в компетенції місцевого самоврядування. За аналогією з карантином у школах, який запроваджується виходячи з конкретної ситуації в конкретному населеному пункті», – сказав юрист.

Тому місцева влада Львова та Одеси має повноваження запроваджувати згадані заходи обмеження.

"У разі виникнення чи загрози виникнення або поширення особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб ч.2 ст.30 закону "Про забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення" передбачає, що органи місцевого самоврядування можуть запроваджувати на відповідних територіях чи об'єктах особливі умови та режими праці, навчання, пересування і перевезення, спрямовані на запобігання та ліквідацію цих захворювань та уражень", – уточнив Геннадій Дубов.

Якщо ж говорити про те, що може бути заборонено пересування людей між областями або районами, наприклад, скасування залізничного пасажирського сполучення, то такі рішення ухвалюються на рівні Кабінету міністрів.

Нагадаємо, «Слово і Діло» писало, що в Одесі та Львові на час карантину через коронавірус були закриті не тільки кінотеатри, театри, музеї, галереї, бібліотеки та інші культурні та розважальні заклади.

Тимчасово закрито дитячі розважальні центри й клуби, майданчики, у тому числі спортивні, фітнес-клуби, тренажерні зали, басейни, стадіони, зоопарки, атракціони, усі магазини, крім продуктових і аптек.

Також ми розбиралися, які кроки щодо карантину роблять у регіонах України (відео).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: