Вірус страху: чи варто купувати продукти про запас?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Після рішення уряду запровадити в Україні карантин на тлі пандемії коронавірусу різко підскочив долар, а в багатьох супермаркетах Києва почали зникати з полиць товари першої необхідності. У деяких магазинах вже немає ні гречки, ні солі, ні туалетного паперу, ні сірників. У мережі також з'явилися фото, які свідчать, що не тільки в Україні спостерігається певний ажіотаж. Наприклад, у Німеччині з продажу зникли масло, макаронні вироби, борошно і туалетний папір дешевих брендів. У коментарі «Слово і Діло» експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко скептично оцінив таку поведінку, але зазначив, що реакція громадян спровокована певним острахом і панічними настроями.

Експерт звернув увагу, що не тільки в Україні, але і в державах, які ми називаємо цивілізованими, деякі полиці з товарами порожні. Наприклад, у Британії та Австралії розкуповують туалетний папір. В Італії люди теж у перші дні спустошили полиці магазинів.

Володимир Сіденко пояснив, що в Україні немає дефіциту товарів, тим більше першої необхідності, тому не варто робити масові закупівлі.

Економіст звернув увагу на ситуацію в Ірані, де вірус поширився в головних портах країни, через що довелося припинити відвантаження і завантаження танкерів. Однак в Україні такої ситуації немає. Якщо вірус не пошириться до Одеси й Миколаєва, то споживачам нічого хвилюватися. Більш того, навіть у такому разі є інші варіанти і можливість маневру, пояснив він.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

«Надалі це може призвести до подорожчання транспортно-логістичних послуг, що відіб'ється і на ціні товарів. Тільки потрібно врахувати, що все гіпотетично і це не єдина проблема на сьогодні в даному контексті. Коливання на фінансових світових ринках та обвал цін на нафту створюють ефект невизначеності», – прокоментував Володимир Сіденко.

Але він позначив, що якщо аналізувати ситуацію зараз, то на українському ринку немає дефіциту продовольства. Також не відбулося переривання комерційних постачання через новий режим, акцентував Сіденко.

Економіст при цьому підкреслив, що Україна є експортером продовольства.

«У нас достатньо резервів, щоб задовольнити внутрішній попит, якщо звичайно не втручатимуться панікери й спекулянти», – наголосив Сіденко.

Він також позитивно оцінив рішення влади про запровадження карантину.

«Мабуть, українська влада вжила таких заходів, зважаючи в тому числі на досвід Італії, де спочатку влада дуже поблажливо відреагувала на загрозу поширення коронавірусу. У підсумку в Італії ситуація одна з найскладніших. Карантин в Україні виправданий, до цього треба ставитися спокійно і з розумінням. Будь-яка паніка ніколи не вирішувала проблеми, тільки посилювала», – зазначив Володимир Сіденко.

Експерт економічних програм Центру Разумкова нагадав, що людство переживало спалахи різних хвороб і вірусів, які були набагато небезпечнішими. Зараз ситуація набагато краща й важливо поводитися відповідально, наголосив він.

«Набагато важливіше зараз, щоб влада ухвалила низку законодавчих рішень, адже було багато помилкових рішень, які потрібно виправити. Наприклад, помилковою була ліквідація Державної санітарно-епідеміологічної служби», – резюмував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: