«Платформа» для Донбасу: чому ідея про мир обернулася сутичками

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Ідея про мир стала інструментом для спекуляцій усередині української політики. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко.

«Активісти, які зірвали презентацію «Національної платформи примирення» належать до парамілітарного формування, яке контролюється одним із впливових політиків і посадових осіб України. Малоймовірно, що це була самостійна акція», – прокоментував Дяденко.

«Можливо, зрив презентації – сигнал того, що політик, який контролює формування, хоче отримати більше впливу на президента та процес реінтеграції Донбасу», – припустив експерт.

На його думку, презентація провалилася також певною мірою й тому, що Сивохо недостатньо досвідчений у таких складних питаннях. Як правило, питаннями примирення займаються авторитетні відомі державні діячі.

«Чи має Сивохо достатній авторитет для того, щоб його почули військові, для того, щоб ефективно займатися процесом примирення? Навряд чи», – зазначив експерт.

Михайло Дяденко зауважив, що для цієї ролі потрібно було шукати більш авторитетну, впливову фігуру, можливо, навіть не в Україні. Це міг би бути відомий, авторитетний громадський діяч з-за кордону.

У будь-якому разі незалежно від того, добре Сивохо провів презентацію чи ні, помиляється він чи говорить правильно, з подібними формуваннями потрібно чинити за законом, наголосив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог підкреслив, що на сьогоднішній день в Україні немає радикальних угруповань, які були б єдині, самостійні та мали вагу. Є два формування, одне з яких наближене до СБУ, а друге – до МВС, позначив він.

«Подібних ситуацій допускати не можна. Не повинна держава делегувати свої права якимось парамілітарним формуванням», – наголосив експерт.

Михайло Дяденко в цілому назвав правильною ініціативу створення «Національної платформи примирення». Без виходу на якийсь формат діалогу не пройшла жодна країна світу, яка зіткнулася зі схожою ситуацією, зазначив він.

Експерт нагадав досвід Ірландії, де тривалий час було протистояння католиків і протестантів. Компроміс давався важко обом сторонам, але військове протистояння вдалося нейтралізувати.

«Якщо Україна дивиться в майбутнє, хоче повернути контроль над тимчасово окупованими територіями Донбасу, то доведеться шукати компроміс, як би боляче не було тим, хто пережив війну, втратив близьких або виїхав із Донецької та Луганської областей. Україна – країна, яка відносить себе до християнської віри. Без пошуку діалогу конфлікт не зможуть завершити», – прокоментував керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

Нагадаємо, 12 березня в Києві представники Нацкорпусу зірвали презентацію «Національної платформи примирення», а позаштатного радника секретаря РНБО Сергія Сивохо штовхнули в спину, після чого він упав. У підсумку поліція затримала 15 активістів.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: