Україна на карантині: влада страхується чи піариться?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу в світі. За кілька годин до цього Київ і Кабінет міністрів синхронно запровадили карантин у столиці і на всій території України. Нові обмеження в Києві діють до 31 березня, у всій країні – до 3 квітня. У коментарі «Слово і Діло» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко назвав виправданим запровадження карантину в усій Україні незважаючи на те, що число заражених не настільки критично, як в інших країнах світу.

Ігор Петренко зауважив, що за різною інформацією коронавірус протікає, як звичайне ГРВІ чи грип. Складнощі є в певних категорій людей, бувають ускладнення, пов'язані із запаленням легенів.

«Можна змоделювати певну ситуацію. Наприклад, у медустановах, зокрема в Києві, є два апарати для штучної вентиляції легенів. У разі відсутності карантину вірус поширюється швидше. Припустимо, до лікарні надходить більше 32 людей, в яких є ускладнення. Тільки двом зможуть надати медичну допомогу, а 30 інших будуть у зоні ризику. Отже, краще якось зменшити навантаження на систему охорони здоров'я, яка геть не в найкращому стані. Такі заходи, як карантин, для цього цілком виправдані і можуть загальмувати поширення вірусу. Потрібно намагатися використовувати максимально ефективно хоча б ту систему охорони здоров'я, яка є на сьогоднішній день», – прокоментував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

На його думку, проблема України полягає в тому, що ми не маємо можливості діагностувати захворювання, експрес-тести ось-ось тільки надійдуть. Симптоми вірусу схожі до грипу, а лікарі не можуть відправляти всіх на діагностику.

Він не виключив, що у зв'язку з цим в Україні можуть не фіксувати кількість випадків зараження коронавірусом, яка є реальною.

Експерт звернув увагу, що схожа ситуація із захворюванням на кашлюк, оскільки кількість хворих немаленька, а діагноз практично не ставлять.

Ігор Петренко зауважив, що запровадження карантину – це передусім заходи на випередження, хоча, можливо, певний політичний підтекст шукатимуть.

«Це, найімовірніше, збіг обставин, який може зіграти на користь влади», – зазначив він.

Політолог нагадав, що відкритим залишається питання ринку землі, проти чого антагоністично налаштовані ОПЗЖ, «Батьківщина». Політичні сили могли б проводити акції протесту, а зараз таких козирів у них, вірогідно, не буде.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень також припустив, що ймовірні спроби прив'язати рішення до інформації про те, що контактна група з питань Донбасу нібито домовилася про створення нового майданчика для двосторонніх переговорів.

«Однак навряд чи ці чинники можна назвати головними для схвалення рішення про карантин», – додав експерт.

Політолог акцентував увагу на ситуації в Китаї, де було вжито жорстких заходів, які дали свій результат: рівень поширення вірусу знижується.

Політолог переконаний, що зараз критично важливо те, на скільки українська влада готова контролювати виконання цих заходів.

«Закривають навчальні заклади, а ТРЦ вже оголосили, що працюють у штатному режимі. Якщо карантин масовий, значить, він для всіх без винятку. Відповідні органи повинні відповідально до цього підійти, якщо вже самі люди будуть безвідповідальні», – прокоментував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Нагадаємо, Кабмін виділив 100 млн грн на закупівлю товарів індивідуального захисту і заборонив експорт масок, респіраторів.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: