В Іспанії закрили справу Фірташа – ЗМІ

Читать на русском
Суд Іспанії закрив кримінальну справу Дмитра Фірташа через відсутність доказів. Матеріали здали в архів.

Судове слідче управління №21 Барселони закрило і здало в архів кримінальну справу, відкриту п'ять років тому проти українського олігарха-втікача Дмитра Фірташа.

Про це повідомив іспанський портал El Confidencial, пише DW. Як повідомляється, справа остаточно закрита за вказівкою судді Ігнасіо Санчеса.

Суддя обґрунтував своє рішення пропозицією самого слідства, яке призупинило справу ще 30 жовтня 2019 року. Слідство аргументувало тим, що антикорупційна прокуратура Іспанії – ініціатор кримінального переслідування Фірташа – на надала «вагомих доказів» вини підозрюваного.

Екстрадиція: які країни світу можуть видавати Україні наших втікачівНайбільше запитів на видачу українських злочинців чи підозрюваних Україна подавала до РФ, але жодного втікача так і не отримала.

Як відомо, Фірташа звинувачували у відмиванні великих сум грошей на території Іспанії і «членстві в злочинному співтоваристві». Йшлося, зокрема, про підозри, що Фірташ купив дорогу нерухомість у провінції Малага за «гроші сумнівного походження», відмивши в такий спосіб кілька мільйонів євро.

Нагадаємо, Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року за запитом американських слідчих, але випустили під заставу в 125 млн євро. Відтоді олігарх оскаржував свою екстрадицію в США.

США звинувачують Фірташа в дачі хабара в розмірі 18,5 млн доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії поза конкурсом.

25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа до США.

16 липня міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дав дозвіл на екстрадицію.

Натомість адвокати олігарха подали клопотання щодо відновлення судового розгляду справи про екстрадицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: