Шмигаль замість Гончарука: з якими викликами зіткнеться новий прем'єр

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У суспільстві дуже високий рівень очікування від соціально-економічної роботи уряду. Новому прем'єрові Денису Шмигалю належить провести серйозне перезавантаження. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Олексій Якубін.

Олексій Якубін вважає, що для нового прем'єр-міністра є два головні виклики. Суспільство очікує від нового прем'єра перезавантаження соціально-економічної політики, констатував він.

«Дуже важливо, щоб Шмигаль не повторив помилок Гончарука - обличчя нові, а політика стара», - зазначив політолог.

Експерт також уточнив, що Гончарук виступав за неоліберальну політику, але суспільство навпаки хоче більшої соціальної відповідальності держави.

«Бюджетні, митні, фіскальні, зарплатні проблеми і багато інших зараз ляжуть на нового прем'єра», - зазначив політолог.

Експерт також звернув увагу, що у нового прем'єра немає команди однодумців, що може сприйматися як зі знаком плюс, так і мінус.

Від «принизливих пенсій» до «неефективного ПФУ»: чим дорікав Зеленський урядам Гончарука та ГройсманаПрезидент Зеленський заявив, що уряд Гончарука зробив найбільше з усіх українських урядів. Ми порівняли закиди від президента на адресу Гончарука та Гройсмана. До кого з них Зеленський має більше конкретних претензій?

«Якби до цього Шмигаль був політичною фігурою, то його призначення означало б прихід до Кабміну певної групи людей. Те, що він не був політичною фігурою говорить про те, що команду буде створювати ОПУ і фракція. За тим підходам, які ми побачили - все так і є. Міністрами призначають людей з різних кишень, в тому числі є ті, які деякий час працювали в уряді Азарова, Ющенка, Тимошенко. В підсумку – це клаптева ковдра», - прокоментував Олексій Якубін.

Для нового прем'єр-міністра це ще один з викликів, який потрібно подолати, уточнив він.

«Денису Шмигалю наразі з людей, яких зібрали з різних таборів потрібно буде створити єдину команду», - позначив Олексій Якубін.

Підсумовуючи, експерт також припустив, що можливе призначення Дениса Шмигаля - спроба президента відсторонитися від Коломойського, враховуючи, що Денис Шмигаль працював в структурах олігарха Рената Ахметова.

«Вибудовується якась нова архітектура влади. Звільнення Андрія Богдана запустило ефект кадрового доміно», - резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, Верховна рада 4 березня, призначила Дениса Шмигаля прем'єр-міністром України. Відповідну постанову вніс президент Володимир Зеленський. «Слово і Діло» подивилося, як розподілилися голоси в залі.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які нові обличчя з'явилися в уряді Шмигаля, хто з міністрів Гончарука зберіг свої пости, а які міністерські крісла поки залишаються вакантними.

«Слово і Діло» пропонує порівняти претензії Володимира Зеленського до власного уряду, який він привів до влади, і його ж претензії до попереднього уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: