Боротьба за уми: що змінить запуск українського телеканалу на Донбасі

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Андрій Горбенкополітолог

Україна з 1 березня запустила телеканал для окупованих територій. Його головною метою називають повернення жителів Донбасу в політичний, культурний і суспільний порядок денний України. У коментарі «Слово і Діло» директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов підкреслив, що було б правильним при створенні каналу залучити психологів і фахівців потрібного профілю для розробки концепції даного каналу. Політолог Андрій Горбенко вважає ідею дуже наївною і малоефективною.

Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» зауважив, що українське мовлення на Донбасі необхідно. Однак, воно повинно полягати не тільки в телеканалі, потрібно просувати українські медіа в цілому, а не просто створювати одну картинку для жителів окупованих територій, зазначив Леонов.

Експерт не виключив, що реакція може бути не дуже втішна та навіть викликати сміх, якщо буде не продуманий контент.

«Судячи з того, що контент поки що буде розважальний і включає проєкти «95 Кварталу» запуск каналу виглядає більше як корупційний проєкт, ніж реальний інструмент впливу на міркування жителів окупованих територій», - поділився Леонов.

Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» висловив скептичне ставлення до запуску телеканалу.

На думку політолога, ситуація складалася б інакше якби паралельно не ліквідували мовлення України за кордон.

«Гроші витрачали невеликі, але Україна була представлена в різних країнах, інформацію можна було знайти і в Канаді, і США. Якщо ми поміняли канал на мовлення за кордон - шкоди буде набагато більше. Ефективно було б, щоб ці проєкти йшли паралельно. У сучасному світі, в епоху пост правди донесення своєї позиції не менш важливо, ніж навіть багато речей економічного характеру», - прокоментував директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Політолог Андрій Горбенко наголосив, що така ініціатива безглузда та наївна.

«По-перше, хто заважав досі це зробити? По-друге, вже є різні канали. Але це так не працює. Не можна сказати, що ми будемо робити правду чи брехню про Україну. Ми завжди відштовхуємося від того, що може і хоче почути аудиторія. Припустимо, аудиторія - населення Донбасу, яка може змінити думку про Україну. На жаль, їм не потрібна правда», - пояснив він.

Те, що для нас буде правдою, для жителів Донбасу не буде такою ж правдою, хоча ця інформація може відповідати дійсності, додав Горбенко.

На його погляд, для жителів ОРДЛО правда зовсім інша. Наприклад, коли ми говоримо про те, що у нас були найчесніші вибори за всю історію, це наша правда. Вони вважатимуть, що це пропаганда.

За словами політолога, навряд чи одного каналу вистачить, щоб змінити ситуацію.

«До того ж, хто хоче знайти інформацію будь-якої якості правди, вже може це зробити», - зауважив Андрій Горбенко.

Нагадаємо, новий телеканал «Дім» мовитиме на всю територію Донбасу. У той же час телеканал буде недоступний в окупованому Криму.

Як відомо, президент Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: