США і «Талібан» підписали мирну угоду

Читать на русском
Спецпредставник США у справах Афганістану Залмай Халілзад і заступник лідера руху Талібан, глава катарського політичного офісу руху мулла Абдулла Гані Барадар підписали мирну угоду між США і талібами.

Спецпредставник США у справах Афганістану Залмай Халілзад і заступник лідера руху «Талібан», глава катарського політичного офісу руху мулла Абдулла Гані Барадар підписали мирну угоду між США і талібами.

Церемонія підписання пройшла в суботу, 29 лютого, в місті Доха, пише Reuters.

Після підписання документа Халілзад і Барадар потиснули один одному руки. На церемонії також були присутні представники близько 30 країн, а також генсек НАТО Йенс Столтенберг.

Підписання документа покликане покласти початок врегулювання збройного конфлікту, що триває в Афганістані вже без малого 20 років.

«Ця угода стала результатом багатьох зусиль, цим ми підтверджуємо, що Афганістан ніколи не буде базою для терористів», - сказав держсекретар США Майк Помпео, виступаючи на церемонії підписання угоди.

Згідно з текстом угоди, США повинні скоротити чисельність військ в Афганістані з 12 тис. до 8,6 тис. осіб протягом 135 днів, а після цього надалі виводитимуть всіх американських сил і сили НАТО протягом 14 місяців. Крім того, США зобов'язуються зняти санкції з членів руху до серпня 2020 року.

При цьому «Талібан» повинен утриматися від насильства, а також розірвати зв'язки з «Аль-Каїдою». Крім того, угода передбачає «постійне і всеосяжне перемир'я».

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп здійснив неоголошений візит до Афганістану, де зустрівся з президентом країни Ашрафом Гані.

Також повідомлялося, що США залишать в Афганістані спецназ після виведення половини військ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: