Помста Туреччини та ризик великої війни: що відбувається в Сирії

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Туреччина готується оголосити війну Сирії та закрити протоку Босфор для військових судів Росії. Такі заяви пролунали після величезних турецьких втрат у сирійській провінції Ідліб 27 лютого. При спробі наступу на позиції сирійської армії загинуло понад 30 турецьких солдатів. За неофіційними даними – ще більше. У Міноборони РФ заявили, що сирійські війська обстріляли турецький конвой, оскільки він перебував серед бойовиків, які наступали. У відомстві також зазначили, що ВКС РФ не брали участі в атаці. У коментарі «Слово і Діло» голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський підкреслив, що ситуація в Сирії вкрай критична, але передчасно говорити про велику війну.

Зокрема, Грабський зауважив, що в стані, в якому перебували сторони конфлікту, щось подібне обов'язково повинно було трапитися.

Він нагадав, що це не перший випадок, коли гинуть турецькі військовослужбовці, а у відповідь гинуть російські та асадівські солдати. У принципі, за останні кілька років ситуація не змінилася.

На думку експерта, Туреччина, безумовно, може вжити низку заходів у зв'язку з ескалацією. Наприклад, Анкара передусім може ускладнити життя Москві.

Сирійська Цусіма: чи будуть РФ і Туреччина воювати через АсадаКонфлікт із Туреччиною через сирійського президента Башара Асада може обернутися для Росії військовою поразкою в Сирії.

«РФ фактично на 100% залежить від озброєння, боєприпасів, інших матеріальних засобів із самої Росії, а здійснити перевезення винятково повітрям неможливо. У Туреччині вже заявляли про закриття повітряного простору над Ідліб. Навіть якщо для російських кораблів на якийсь нетривалий час буде закритий прохід через затоки Босфор і Дарданелли, то можна лише уявити, в якій ситуації опиниться російське військове угруповання», – прокоментував Сергій Грабський.

«Розуміючи вразливість російського угруповання, незрозуміло, для чого було настільки загострювати там конфлікт», – додав військовий експерт.

За його словами, розклад сил такий, що в РФ перевага в повітрі, а Туреччина має якісно нові та більш модернізовані системи наземного озброєння.

Військовий експерт зауважив, що закриття повітряного простору значною мірою послабить бойовий потенціал російсько-асадівських сил. Це дозволить Туреччині перехопити оперативну ініціативу на землі.

З політичної точки зору Ердоган повинен відповісти, інакше втратить свою репутацію вольового і сильного лідера турецького народу, додав він.

З іншого боку, експерт звернув увагу на товарообіг між РФ і Туреччиною. При всіх конфліктах країни залишаються досить потужними торговельними партнерами.

«Найпростіший приклад – турецькі бази відпочинку, які до цього дня дуже сильно залежать від російських туристів, які привозять в Анкару значні суми грошей. Тому говорити про однозначний розрив відносин РФ і Туреччини неможливо. Це нікому не вигідно», – пояснив Сергій Грабський.

Він додав, що ніхто у світі не хоче, щоб зараз з'явився відкритий спалах військового протистояння, до якого так чи інакше повинні бути залучені всі країни-члени НАТО.

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» зауважив, що в цій ситуації НАТО вже не зможе проігнорувати інцидент, адже агресії піддалася країна-член Альянсу.

Військовий експерт нагадав, що згідно з 5-ю статтею Хартії НАТО Альянс повинен виступити єдиним фронтом на захист свого члена. Інакше НАТО втратить обличчя і не зможе розглядатися як серйозний елемент у системі безпеки.

«Тому буде вжито якихось заходів. Туреччина повинна буде відновити свій статус-кво на території, яку вони контролює. Однак говорити про серйозний удар, який знищить структуру російсько-асадівських сил у Сирії передчасно. Хоча не можна остаточно відкидати цей варіант, оскільки можлива активізація інших учасників конфлікту», – прокоментував голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Відзначимо, генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив обстріл турецьких військових із боку армії режиму Асада за підтримки російської авіації. Генсек НАТО закликав усі сторони «цієї небезпечної ситуації» до деескалації.

Детальніше про те, чи будуть РФ і Туреччина воювати через Асада, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: