В Інституті нацпам’яті прокоментували перейменування проспекту в Харкові

Читать на русском
Рішення Харківської міськради щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Жукова  ображає пам’ять про ветеранів Другої світової війни і не сприяє консолідації суспільства.

В Українському інституті національної пам’яті повідомили, що рішення Харківської міської ради щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Жукова від 26 лютого 2020 року ображає пам’ять про ветеранів Другої світової війни і не сприяє консолідації суспільства.

Це рішення порушує частину 6 статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», що прямо забороняє присвоювати імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у Комуністичній партії та вищих органах влади Радянського Союзу. Георгій Жуков підпадає під дію цієї статті, оскільки обіймав низку керівних посад в СРСР, зокрема, був міністром оборони у 1955-1957 роках і членом Президії ЦК КПРС у 1957 році.

Міськрада Харкова вдруге перейменувала проспект Григоренка на ЖуковаХарківська міськрада ухвалила рішення про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова.

Інститут звернеться до правоохоронних органів.

«Проголосоване рішення не має нічого спільного із належним вшануванням пам’яті про Другу світову війну. Адже замість поваги до учасників війни харківські можновладці займаються спекуляціями і протиставленням двох ветеранів війни – Петра Григоренка, генерал-майора Червоної армії, який водночас є всесвітньо відомим правозахисником, та маршала Червоної армії Георгія Жукова», - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, міськрада Харкова вдруге перейменувала проспект Григоренка на Жукова.

У червні 2019 року Харківська міськрада також ухвалила рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені Георгія Жукова. Місцева поліція відкрила кримінальну справу через це рішення.

Пізніше Український інститут національної памяті звернувся в ГПУ через голосування міськради Харкова за повернення проспекту міста імені радянського маршала Жукова.

У вересні Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова.

У жовтні 2019 рішення про скасування перейменування проспекту Григоренка на проспект Маршала Жукова апелляційний суд Харкова залишив без змін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: