У МОН розповіли, чи звільнять зі шкіл вчителів-пенсіонерів

Читать на русском
Новий закон про повну загальну середню освіту передбачає, що з липня цього року вчителів-пенсіонерів переведуть на контракт тривалістю в один рік. Школа зможе продовжити договір, якщо робота педагога буде ефективною.

За новим законом «Про загальну середню освіту» з цього року всіх вчителів пенсійного віку директори шкіл зможу перевести на контракт.

Про це заявила глава МОН Ганна Новосад в інтерв'ю «Українській правді», коментуючи одну з норм закону. Вона пояснила, що з 1 липня 2020 року вчителі-пенсіонери не будуть масово звільнені – їх переведуть на контракти терміном на рік.

Кабмін виділив гроші на зарплати медикам і вчителямУряд виділив і розподілив 203 млн грн. стабілізаційної дотації між областями. Це є одним із інструментів погашення заборгованості із зарплати вчителям і лікарям.

Після закінчення року директор навчального закладу матиме можливість самостійно вирішувати – продовжувати співпрацю з учителем чи ні. На думку Новосад, якщо вчитель-пенсіонер працює якісно і сумлінно, то контракт з ним буде вигідно продовжити.

Водночас, як вважають у МОН, таке нововведення дасть можливість директорам українських шкіл відкривати шлях молодим фахівцям.

Відзначимо, за даними профспілки працівників освіти і науки, на сьогоднішній день в Україні понад 70 тисяч вчителів пенсійного віку.

Нагадаємо, раніше Новосад повідомила, що Міністерство освіти і науки готує концепцію реформування системи оплати праці вчителів. Згідно з реформою вчителям збільшать оклад, але зменшать кількість надбавок.

Закон №0901 «Про загальну середню освіту» Рада ухвалила в другому читанні 16 січня цього року, однак президент його ще не підписав.

Гончарук назвав суму доплат вчителям початкових класів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: