Люстрація: які наслідки рішення ЄСПЛ щодо чиновників часів Януковича

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Рішення ЄСПЛ не дає підстав Януковичу і компанії повернутися до України вже завтра з вимогою компенсацій. Таку точку зору в коментарі «Слово і Дело» висловив директор з питань наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Експерт вказав, що ЄСПЛ ухвалив рішення за заявою конкретних особистостей, які пройшли всі судові інстанції і довели, що вони мають рацію.

«Держава насамперед має ухвалити рішення конкретно тих осіб, які звернулися до суду. Якщо вони того бажають, то їх потрібно поновити на посаді або просто визнати, що їх звільнення було незаконне. Отже, доведеться виплачувати якусь компенсацію», – пояснив Микола Хавронюк.

Він уточнив, що інших чиновників часів Януковича на підставі рішення ЄСПЛ відновлювати на посадах не будуть. Однак якщо вони почнуть звертатися до українських судів, то вже будуть підстави, визначені в рішенні ЄСПЛ для того, щоб задовольняти їхні позови.

Санкції, розшук, кримінальні провадження: кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідуютьЩоб не плутатися, ми зібрали до купи всі дані про те, кого з чиновників режиму Януковича більше не розшукують, з кого зняли санкції, а стосовно кого зупинили кримінальні провадження.

Директор з питань наукового розвитку Центру політико-правових реформ підкреслив, що скасувати закон про люстрацію повністю вже неможливо, оскільки це потягне за собою розтрату державою коштів, яких, як правило, немає.

«Скасовувати закон повністю немає підстав. Потрібно буде врахувати зауваження Венеціанської комісії, виконувати рішення ЄСПЛ. Іншого нічого не залишається», – констатував експерт.

На його думку, для того, щоб уникнути такого рішення, суду потрібно було внести необхідні правки. Однак не було політичного рішення, політики боялися робити якийсь крок, думали про те, як до їхніх дій поставляться виборці.

Хавронюк зазначив, що доречно було б проводити загальнонаціональний круглий стіл, обговорювати питання. Хоча б рекомендації Венеціанської комісії можна було врахувати на рівні закону відразу після того, як їх оголосили.

«Звичайно, якщо закон містив положення про те, що всіх потрібно звільнити, але тих, хто був у зоні АТО, це не стосується, виходить, що людина заплямована, але може відбілитися. Чому не виходити з принципу індивідуальності покарання, не врахувати, як особистість себе зарекомендувала, яку діяльність виконувала? Навіть за часів Януковича було багато чесних людей, які намагалися не виконувати його накази. Вони теж постраждали», – прокоментував Микола Хавронюк.

За його словами, рішення ЄСПЛ не дає підстав Януковичу і компанії повернутися до України вже завтра з вимогою компенсацій. Однак це відкриває вікно можливостей для того, щоб потоки заяв почали приходити до судів, резюмував директор з питань наукового розвитку Центру політико-правових реформ.

Як повідомлялося, 25 лютого постанова Європейського суду з прав людини, яка стверджує, що звільнення за законом «Про очищення влади» порушило права українських чиновників, набула чинності.

На думку суду, зазначений закон не враховував особисту роль, яку грали заявники, а також те, чи були вони особисто пов'язані з будь-недемократичною діяльністю за часів правління колишнього президента.

Раніше повідомлялося про те, що експрезидент Віктор Янукович хоче повернутися до України після приходу до влади Володимира Зеленського, щоб домогтися зняття всіх звинувачень і оскаржити винесені вироки.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідують.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: