Чому нормандська зустріч у квітні не принесе результату Україні?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Усім учасникам переговорного процесу потрібно, щоб Нормандські переговори відбулися, оскільки стоїть на меті продемонструвати рух убік вирішення питання. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Володимир Золотарьов.

На його думку, якщо жодних нових поворотів на Донбасі не станеться, нормандська зустріч у квітні відбудеться, але не принесе результату.

Володимир Золотарьов пояснив, що РФ вигідні переговори, незважаючи на те, що в Кремлі ставлять зустріч у квітні під загрозу зриву. Отже, Володимир Путін підкреслює, що «їх там немає», але вони готові допомогти у вирішенні «громадянського конфлікту» «братнього народу», констатував він.

«Для Путіна нормандський майданчик – ще один спосіб показати світу, що вони – не сторона конфлікту і виступають «миротворцем». Цілком вигідна позиція. Дуже добре продається. РФ може нескінченно тягнути час. Вони нічого не втрачають, втрачають звичайні люди», – підкреслив політолог.

Експерт також зазначив, що на лідерів Франції та Німеччини Україна розраховувати не може. Меркель закінчує кар'єру, а позиції Макрона дуже хиткі.

Крім того, ЄС потроху розвалюється, в Європі зараз досить своїх проблем, додав політолог.

«Ніхто ззовні нічого не зробить для вирішення конфлікту на Донбасі. Є союзники, на яких нам можна розраховувати, але тільки тому, що їх інтереси збігаються з нашими. Це США і Британія. Але вони – не учасники процесу врегулювання. Франція та Німеччина однозначно не на нашому боці й ніколи не були. Просто хочуть бути пристойними, засуджувати агресію, але не розривати відносини з РФ», – проаналізував Золотарьов.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог також висловив переконання, що Нормандський формат вигідний для всіх трьох учасників, крім України. На його думку, на квітневій зустрічі Києву нічого доброго не запропонують.

«В Україні тільки деякі політики зацікавлені у вирішенні ситуації. Однак країною керують не політики, а чиновники. Зеленський може і зацікавлений, але у владі є чиновники, які хочуть, щоб війна тривала, тому що це дуже вигідно, це величезні тіньові кошти та контрабанда», – прокоментував Володимир Золотарьов.

Відзначимо, прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що дати нормандської зустрічі не буде, поки не реалізовані «домовленості щодо Донбасу».

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: