Вибори в окрузі №179: як боротимуться за перемогу та в кого є шанси

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати на проміжних виборах 15 березня 2020 року в окрузі №179 Харківської області. За крісло в Раді поборються 40 кандидатів, тоді як на парламентських виборах 2019 року було зареєстровано 10 кандидатів. Політолог Андрій Дуда в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що в проміжних виборах традиційно беруть участь набагато більше кандидатів.

«По-перше, виходить, що всі ті, хто вирішив піти в політику, але не пройшов на чергових виборах, мають сьогодні тільки один округ. По-друге, це фактично єдиний шанс потрапити до Ради. Це остання спроба не втратити свої гроші в тому числі. Звичайно, якщо кандидат пройде, то в Раді буде не повний термін. Депутатська каденція буде трохи меншою. Але це все одно краще, ніж нічого», – прокоментував політолог.

Андрій Дуда нагадав про проміжні вибори 2002 року, де в одному окрузі реєструвалося дуже багато кандидатів.

З іншого боку, не можна сказати, що на проміжних виборах шансів багато, оскільки буде сильна конкуренція, додав він.

Політолог назвав 179-й округ дуже важким і спрогнозував запеклу боротьбу, виграти яку буде вкрай складно.

Кількість депутатів: скільки населення припадає на одного парламентаря в країнах світуВ Індії один парламентар представляє інтереси 1,7 млн населення, а в Ліхтенштейні – 1,5 тисячі людей.

Андрій Дуда уточнив, що багато кандидатів мають серйозні політичні амбіції та фінансові ресурси.

Політолог виділив кілька цікавих кандидатів, які балотуються по 179-му округу. Серед них народний депутат VIII скликання, киянка Вікторія Пташник, яку делегувала «Європейська Солідарність», а також Вікторія Алєксєйчук від «Слуги народу».

Інші політичні сили також будуть мати велике представництво, зазначив він.

Експерт припустив, що фаворитом на виборах 15 березня буде представниця партії влади «Слуга народу» Вікторія Алєксєйчук. На позачергових виборах 21 липня 2019 року Алєксєйчук балотувалася до Ради по 174-му округу в Харкові, але не пройшла.

«За тим голосуванням, яке було минулого разу, у них є всі шанси перемогти», – зауважив Дуда.

Політолог також позначив, що ідеологічно Харків – це м'який схід, є база для «Слуги народу».

Крім того, Андрій Дуда акцентував увагу на тому, що проміжні вибори характеризуються застосуванням чорних технологій.

«Буде задіяна технологія «клонів» не тільки в сенсі співзвучності імені та прізвища. Багато що значить безпосередньо ідеологія. Дуже багато кандидатів будуть використовувати на листівках символіку «Слуги народу» або щось на зразок «Я підтримую партію «Слуга народу». Звичайно, у хід підуть тіньові кошти і масовий підкуп виборців», – прокоментував експерт.

На його думку, правильніше було б більшості людей взагалі утриматися від походу на вибори. Для того, щоб перемогти, буде задіяно особливо багато нелегітимних способів.

«Тільки меркантильні виборці виграють від таких виборів. Образно кажучи, на 179-му окрузі всі кандидати будуть «засівати», – підсумував Андрій Дуда.

Раніше ми писали про те, скільки населення припадає на одного парламентаря в країнах світу.

Нагадаємо, після виборів-2019 ми порахували, від якої політичної сили проходить більше жінок до Верховної ради нового скликання.

Скільки депутатів-жінок у парламентах світу – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: