РНБО затвердила Стратегію нацбезпеки і оборони

Читать на русском
За словами Данілова, Стратегія передбачає, що найвищий пріоритет і головна задача держави - встановлення миру як запоруки розвитку країни.

Рада національної безпеки і оборони України схвалив Стратегію нацбезпеки і оборони «Безпека людини - безпека країни».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента у вівторок, 18 лютого.

Під час засідання РНБО секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зазначив, що ключовими аспектами Стратегії є безпека людини і безпека країни.

«Вперше в центрі уваги документа - людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недоторканність і безпека», - заявив він.

За словами Данілова, Стратегія передбачає, що найвищий пріоритет і головна задача держави - встановлення миру як запоруки розвитку країни. Але це не має відбуватися ціною втрати суверенітету та наших територій.

«Стратегія ґрунтується на трьох основних принципах державної політики в сфері нацбезпеки: стримування (розвиток оборони і безпеки можливостей для запобігання збройної агресії проти України), стійкість (здатність суспільства і держави швидко адаптуватися до змін середовища безпеки і зберігати стійке функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх вразливостей), взаємодія (розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з НАТО, ЄС і США)», - йдеться в повідомленні.

Секретар РНБО також повідомив, що пріоритетами національних інтересів визначається:

  • відстоювання незалежності і державного суверенітету;

  • відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України;

  • суспільний розвиток, перш за все людського капіталу;

  • захист прав, свобод і законних інтересів громадян України;

  • європейська та євроатлантична інтеграція.

У той же час Данілов зазначив, що Стратегія - це декларація, затвердження якої стане основою для розробки інших документів стратегічного планування в сфері нацбезпеки і оборони, які будуть визначати шляхи та інструменти їх реалізації. Данілов також зазначив, що Консультативна місія ЄС з реформування громадського сектору безпеки України (EUAM) направила листа зі схвальною оцінкою запропонованого проекту Стратегії.

За результатами засідання РНБО схвалила і запропонувала президенту для затвердження проект Стратегії.

Раніше президент Володимир Зеленський вніс зміни до складу РНБО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: