Макрон запропонував дати шанс РФ. Чи скасують в ЄС санкції?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Президент Франції Еммануель Макрон під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки зробив неоднозначну заяву щодо Росії. «РФ точно агресивна і залишиться такою найближчим часом...Але якщо ви подивитеся на географію, то побачите, що ми змушені щось робити разом... Ми повинні дати росіянам стратегічний шанс, стратегічну перспективу», - сказав лідер Франції. Політик також додав, що економічні санкції не принесли нічого доброго ні одній зі сторін. Політолог-міжнародник Володимир Воля підкреслив, що Макрон неодноразово висловлювався в подібній манері.

На його думку, заяви Макрона не можна вважати ознакою того, що ЄС слід вдатися до ослаблення санкцій, які були введені проти РФ. Однак, експерт виділив декілька важливих сигналів.

Макрон констатував, що санкції не дали очікуваного результату, але не сказав про пом'якшення обмежень, наголосив Воля.

«Якого вони очікували результату? Очікували, що Росія припинить агресію на Донбасі. Разом з тим, президент Франції жодного разу нічого не сказав про можливість безумовного пом'якшення санкцій. Навіть не натякнув», - міркує експерт.

Володимир Воля також нагадав, що в рамках ЄС рішення про введення або зняття санкцій приймаються шляхом консенсусу. Тож варіант навіть простого пом'якшення санкцій нереальний, вважає політолог-міжнародник.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

Воля пояснив, що навіть якщо б Макрон прямо сказав, що антиросійські санкції потрібно пом'якшити, проти цього виступили б кілька держав-членів ЄС.

«Це призвело б не тільки до блокування подібного сценарію, але істотно б загострило взаємини всередині Євросоюзу. Причому, не на користь французького керівництва», - підкреслив експерт.

Відносно необхідності «стратегічного діалогу» з РФ та «стратегічного шансу» для агресора, то «стратегічний діалог» існував між СРСР і США навіть у найгостріші періоди «Холодної війни», нагадав він.

На його погляд, суть ідеї президента Франції в тому, щоб в процесі спілкування з РФ знайти той формат, при якому РФ погодилася б припинити агресію на Донбасі.

«Це шлях до «історичного шансу» для припинення блокування РФ та повернення до більш тісного стратегічного партнерства між ЄС і Росією», - підкреслив Володимир Воля.

Нагадаємо, під час 56-ї Мюнхенської конференції з безпеки представили «Дванадцять кроків до безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні».

Більше про відносини Заходу та РФ - в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: