12 пунктів «Мюнхена» для Донбасу: що означають та в чому провина України

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

План під назвою «12 кроків для більшої безпеки України та євроатлантичного регіону» був оприлюднений на сайті Мюнхенської конференції з безпеки в день її відкриття, але після негативної реакції Києва, був знятий з сайту. Серед ініціаторів цього документа Російська рада з міжнародних справ (РСМД), а також європейський аналітичний центр European Leadership Network і американська організація Nuclear Threat Initiative, яка займається питанням запобігання ядерній загрозі. У коментарі «Слово і Діло» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса підкреслив, що Україні давно слід було б припинити бурхливо реагувати на якісь проукраїнські або антиукраїнські ініціативи Заходу.

Ілія Куса переконаний, що будь-які документи, які розроблені поза Україною та без нашої участі апріорі не можуть бути проукраїнськими або антиукраїнськими. Перш за все, вони будуть в інтересах тих, хто за ним стоїть. Такою є реальна політика, зазначив він.

На його думку, «Мюнхенський план» - це 12 пунктів холодного, місцями неприємного з моральної точки зору, розрахунку.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» вважає, що Україна багато в чому сама винна, що час від часу з'являються подібні плани, оскільки за роки війни так і не запропонувала конкретних і змістовних кроків щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Чого ми очікували? Що вони будуть продовжувати зберігати санкції на шкоду самим собі, ігноруючи громадську думку, національні інтереси та бізнес-лобі? Що вони будуть і далі дивитися на те, як ми вносимо до Конституції фантастичні плани щодо ЄС і НАТО, але при цьому мало що робимо на практиці заради цих цілей?», - задається питанням експерт.

Ілія Куса вважає, що план, який опублікували, а потім поспішно видалили - типова схема, що окреслює контури майбутнього російсько-європейського «договорняка» щодо України. З огляду на те, що в України немає бачення та власних позицій на рахунок врегулювання конфлікту такі «договорняки» неминучі.

Експерт «Українського інституту майбутнього» звернув увагу на те, що за 5 років конфлікту у нас не з'явилося ні національного консенсусу щодо врегулювання, ні бачення цього самого врегулювання, ні повноцінної зовнішньої політики, ні стратегій реінтеграції Донбасу, деокупації Криму або посилення своїх міжнародних позицій.

Ілія Куса зазначив, що перші ознаки можливих домовленостей РФ і Європи щодо України з'явилися на рубежі 2015-2016 років.

«Мюнхенський план» - можливо фундамент майбутньої угоди, яка стала результатом спільних інтересів РФ і Європи, багаторічних лобістських зусиль Кремля і його інформаційно-пропагандистської роботи в умовах відсутності альтернативного наративу з боку України, підкреслив він.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» переконаний, що зараз Україні потрібно прийняти цей «холодний душ» і почати вибудовувати власну позицію щодо Донбасу, Криму, відносин з Європою, США, Туреччиною та іншими регіонами світу.

«В іншому випадку Україну чекає те, що було написано в цьому скандальному «Мюнхенському плані». Якщо немає свого плану, то з'являться чужі. Замість істерії треба пропонувати свій реалістичний план», - резюмував Ілія Куса.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Також пропонуємо згадати, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: