Зустріч із Трампом: чим цікава Україна та чи стане візит історичним

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Керівник ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що візит президента України Володимира Зеленського до США може відбутися найближчим часом. «Я думаю, що там у них (в США – ред.) зараз закінчаться всі їх внутрішні процедури, пов'язані з імпічментом тощо. Я думаю, що найближчим часом ми повинні отримати дати візиту. І я абсолютно впевнений, що це буде історичний візит президента Зеленського до Сполучених Штатів», – сказав Єрмак. В експертному колі думки розділилися з приводу майбутнього візиту. Політолог Михайло Дяденко налаштований оптимістично і вважає, що діалог із Дональдом Трампом може бути результативним, а експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса впевнений, що зараз до США нам їхати немає з чим.

Михайло Дяденко виділив кілька напрямів, в яких можуть бути зацікавлені США, зокрема економічний, політичний та військово-політичний.

Політолог підкреслив, що Дональд Трамп напередодні виборів як ніколи зацікавлений в тому, щоб американський бізнес посилював свої позиції в усьому світі, у тому числі в Україні, яка є немалим ринком для інших країн.

«Розвиток торговельно-економічних відносин, інвестиції США в економіку, запуск ринку землі та участь Штатів у приватизації деяких об'єктів на території України – серед актуальних питань», – зазначив він.

Щодо політичної зацікавленості в Україні, то йдеться про виборчі перегони у США, продовжив Дяденко.

Михайло Дяденко припустив, що українська команда спробує зберегти нейтралітет у боротьбі між республіканцями і демократами.

«Звичайно, якщо в рамках законодавства можливе якесь сприяння Трампу, команда Зеленського його надасть. Однак триматися винятково сторони Трампа президент України навряд чи погодиться», – додав він.

Крім того, експерт акцентував увагу на тому, що важливим залишається військово-політичний напрям.

«Підтримка України, що сусідить із Польщею, яка є проамериканською країною в ЄС, дозволить американцям формувати свого роду коло лобістів інтересів США на європейській арені. Німеччина, Франція, деякі інші країни незадоволені пануванням Америки. Зараз США зацікавлені посилювати ті країни, які можуть належати до союзників», – пояснив політолог.

Експерт висловив надію на те, що оновленій команді України вдасться налагодити комунікацію з адміністрацією Трампа. На його думку, призначення Єрмака в ОПУ може цьому сприяти, оскільки Штати від початку виступали проти призначення Богдана і натякали, що це може ускладнити відносини між країнами.

«За підсумком може вийти дуже ефективний діалог. Тим більше, що Андрій Єрмак є хорошим комунікатором із РФ, а Трамп підкреслював, що, хоча і не піде на поступки, але не проти встановити нормальні відносини з Путіним», – прокоментував Михайло Дяденко.

США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларівСША за п'ять років виділили країнам світу 36,4 млрд доларів військової допомоги. З них 447 млн – для України.

Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса висловив переконання, що в України поки немає бачення відносин із США.

Ілія Куса пояснив, що досі не розставлені пріоритети, немає плану виходу на якісь інші сфери співпраці, крім кластера безпеки і політики, до якого той самий Андрій Єрмак раніше втягнув Зеленського. Експерт зазначив, що саме він просував питання в ключі того, що потрібно робити все, щоб сподобатися Трампу, у тому числі погоджуватися на розслідування щодо Байдена, яке призвело до скандалу торік.

«Не бачу в цьому нічого історичного. В Україні американський напрям у глибокій кризі, і сумнівно, що ми скоро з нього вирвемося, оскільки в нас немає бажання його розвивати», – додав Куса.

На думку експерта, цьогоріч, поки проходять вибори, Україна повністю залежить від внутрішньої американської політики.

«Більше того, наша зовнішня політика в американському напрямі залежить від абсолютно дурних і суб'єктивних чинників, таких як порожній візит до Вашингтона, фото з американськими політиками і фото Зеленського та Трампа, які потискують руки в Білому домі», – написав Ілія Куса в своєму блозі.

Як писало «Слово і Діло», США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: