«Домовимося посередині»: чого чекати від нормандської зустрічі

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Саміт «нормандської четвірки» в квітні не принесе нічого хорошого Україні та й справді під загрозою зриву. Путіну не потрібні переговори, йому потрібен тріумф. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» висловив переконання з приводу того, що РФ напередодні квітневих переговорів намагається диктувати умови Україні.

Політолог звернув увагу на кілька тривожних сигналів, які потрібно врахувати. Зокрема, в МЗС України повідомили, що Вадим Пристайко поки не отримував запрошення на зустріч глав МЗС країн Нормандського формату, яку планують провести на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Олександр Леонов також зауважив, що на 18 лютого РФ скликає Раду безпеки ООН, де має намір обговорити невиконання Україною Мінських угод.

«Усе складається в єдиний пазл – Росія буде дотискати президента України Володимира Зеленського для того, щоб він прийняв їх умови», – констатував політолог.

Експерт пояснив, що Володимиру Путіну не потрібна нормандська зустріч, йому потрібен тріумф, перемога.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його думку, у Кремлі бачать, що від України звучать фактично тільки риторичні заяви про те, що вибори в ОРДЛО будуть за українськими законами. При цьому Сергій Лавров заявляє, що Україна не отримає контроль над кордоном.

«Домовимося посередині» сьогодні вдається таким, що домовленості будуть досягнуті за рахунок інтересів України», – поділився експерт.

Це також підтверджує той факт, що українська влада в інформаційному полі практично вивела РФ з участі у війні на Донбасі.

Політолог звернув увагу, що риторика зводиться до того, що потрібно вивести іноземні війська. Слова «російські війська», «агресія РФ» практично зникли з лексикону.

Експерт підкреслив, що нормандська зустріч більше потрібна Зеленському, ніж Путіну. У керівництва РФ і без цього достатньо важелів впливу для того, щоб тиснути на Київ і примушувати до виконання їх умов.

«Кремль ставить зараз питання так, що це Україна не виконує Мінські угоди. Попередні п'ять років в Україні цього не допускали. Наразі така зміна риторики спричиняє тривогу. Вочевидь, під час нормандської зустрічі РФ буде говорити про те, що потрібно скасовувати санкції і демонстративно заявляти, що Україна не виконує «Мінськ», – запевнив Олександр Леонов.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» зауважив, що Україна навряд чи зможе під час нормандської зустрічі добитися перегляду «Мінська».

Він нагадав, що під час попередньої зустрічі була досягнута так звана «берлінська дорожня карта». Канцлер ФРН чітко заявила про послідовність виконання Мінських угод – спочатку питання безпеки, а потім політичні. Однак домовленість була анульована, у тому числі Зеленським, під час «паризького саміту».

«Зараз Україні потрібно докласти надзусилля, щоб повернути колишній порядок денний. Практично всі кроки втрачені. При слабкій дипломатії Зеленського та його команди розвернути ситуацію у вигідному для нас напрямку майже нереально», – підсумував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко заявив, що запланований на квітень саміт «нормандської четвірки» поки під загрозою зриву. У Росії пояснюють, що з «паризького пакету» виконано нібито тільки одна вимога – обмін полоненими.

Відзначимо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: