Газ в Україні рекордно подешевшав

Читать на русском
На українському ринку ціна газу з третього кварталу 2019 року впала до позначки 186 доларів за 1 тисячу кубометрів.

На українському ринку ціна газу з третього кварталу 2019 року впала до позначки 186 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Про це в четвер, 13 лютого, пише Економічна правда з посиланням на дані енергопровайдера ETG.UA.

Чому ціни на газ можуть впасти та в чому мінус?Глава правління НАК Нафтогазу Андрій Коболєв прогнозує істотне падіння ціни на газ влітку.

Цей показник найменший для останніх 10 років.

Зазначається, що починаючи з третього кварталу 2019 року ціна на газ впала нижче 186 доларів за тисячу кубометрів.

За даними компанії, на рекордне падіння вплинула аномально тепла зима, вирішення питання транзиту російського газу через Україну - після підписання нового договору пропозиція перевищила попит. Як підсумок - стрімке падіння ціни до рекордних показників.

Також вплинула китайська промисловість, яка є основним світовим споживачем газу, через коронавірус значно скоротила виробництво, у деяких галузях на 40%. Відповідно - скоротилося споживання, і ціна на світовому ринку стала ще нижчою.

При цьому наголошується, що на початку 2020 року було невелике зростання, але продовження теплої зими і китайський коронавірус опустять цінову планку ще нижче.

«Спираючись на цю інформацію, ми можемо прогнозувати ціну у 2020 році на рівні 120-150 доларів», - говорять аналітики компанії і уточнюють, що через надмірну пропозицію на ринку істотного подорожчання газу очікувати не варто.

Нагадаємо, середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України у січні становить 4199,0244 грн. або 175,2603 доларів США за 1 тис. м3.

Також у «Нафтогазі» прогнозують падіння ціни на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: